Do sporządzenia dipu fisztaszkowego będzie potrzebne:
– 1/2 naturalnego kremowego masła orzechowego
– 1/3 szklanki odtłuszczonego silken tofu
– 3 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 rozgnieciony ząbek czosnku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj na gładką pastę. Przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce – maksymalnie 48 godzin.
Dip znakomicie nadaje się do surowych, chrupiących warzyw lub naturalnych chipsów.
Odmiana „chrupiąca” masła orzechowego, czyli taka z kawałeczkami orzechów, nada dipowi nieprzyjemną konsystencję, ważna jest jego więc gładkość.
Silken tofu, czyli tofu jedwabiste, to kremowy, gładki serek otrzymywany z mleka sojowego. Ma bardzo delikatną strukturę i doskonale nadaje się na przykład do zabielania i zagęszczania sosów oraz wszędzie tam, gdzie użyłoby się ricotty.
Czy znacie inny przepis na ten dip? Podajcie nam go w komentarzu.
FISTASZKOWY A NIE FISZTASZKOWY DEBILE ! ZROBILEM TO I OHYDNE BYLO JAK MOZNA Z TEGO DIP ROBIC MASAKRA !