Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę, ugnieść na puree z masłem i mlekiem, doprawić solą i pieprzem, w razie jeśli masa jest za mało rzadka, dolać mleka. Gorące jeszcze ziemniaki rozsmarować na listkach wafli i powoli zrolować: pod wpływem wilgotności i ciepła wafle powinny zrobić się miękkie. Zawinąć w folię aluminiową, odstawić do całkowitego wystygnięcia i stężenia. Kiedy stwardnieje, pokroić na grube plastry, które obsmażać w różny sposób:
– obtoczyć w rozbełtanym z odrobiną mleka jajku i smażyć
– moczyć w gęstym cieście naleśnikowym i smażyć
– pomoczyć w cieście naleśnikowym i panierować w bułce tartej z domieszką przypraw, np. szczyptą chilii
– panierować najpierw w rozbełtanym jajku, a potem w bułce
– usmażyć bez panierki.
Tak przygotowane ziemniaczane krokiety w waflach można podawać z sałatą w sosie winegret, różnego rodzaju surówkami i sosami, np. grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym.
Co można jeszcze zrobić z powyższym przepisem? Wzbogacić go o nowe składniki:
– po posmarowaniu wafla ziemniakami położyć na brzegu cienkie podwędzone kiełbaski lub parówki i zawinąć razem z wędliną
– do gorących ziemniaków dodać 200 g rozdrobnionego twarogu, sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 2-3 łyżki skwarek ze słoniny – powinno przypominać smak ruskich pierogów
– na gorące ziemniaki rozłożyć pokrojone liście szpinaku wymieszane ze zmiażdżonym czosnkiem – da to poza smakowym również dekoracyjny efekt
– na rozłożone ziemniaki rozłożyć plastry podduszonych pieczarek lub kurek
– gorące ziemniaczane puree rozsmarować na waflach bardzo cienko i położyć na nich dwie warstwy: rybną i warzywną
Tak naprawdę ilość pomysłów na urozmaicenie ziemniaków w waflu jest nieograniczona, wystarczy tylko troszkę kulinarnej inwencji.
1,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka
2-3 listków wafli
sól
pieprz
I co myślicie? 😉 Macie inne fajne pomysły na nietypowe połączenia ziemniaczane? Podzielcie się nimi z nami!