Właściwie zbalansowana dieta jest gwarancją tego, że wszystkie witaminy zostaną dostarczone do organizmu w odpowiednich proporcjach. Najlepiej korzystać z naturalnych źródeł witamin. Syntetyczne preparaty witaminowe mają gorszą wartość biologiczną. Obecnie znamy kilkanaście witamin. Wśród witamin niezbędnych dla człowieka należy wymienić witaminy A, C, D, E, K, P oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6, PP, H i B12. Złe odżywianie może mieć niebezpieczne powikłania. Prowadzi ono do awitaminozy – braku określonych witamin lub hipowitaminozy – ich niedoboru, co w konsekwencji wywołuje stany chorobowe, takie jak szkorbut, spowodowany brakiem witaminy C. Nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Nadmiar witamin również jest szkodliwy – wywołuje hiperwitaminozę.

Witamina A (retinol):

– wpływa na jakość kości, skóry i zębów
– poprawia odporność organizmu na infekcje
– ma zastosowanie w walce ze ślepotą nocną
– działa przeciwnowotworowo
– pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi

Witamina C (kwas askorbinowy):

– działa przeciwalergicznie
– usprawnia działanie systemu immunologicznego, działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
– umożliwia lepsze wchłanianie żelaza
– wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
– przyśpiesza gojenie się ran

Witamina D (kalcyferol):

– wzmacnia kości i zęby
– umożliwia lepsze wchłanianie wapnia
– poprawia krzepliwość krwi
– usprawnia pracę mięśni i nerwów

Witamina E (tokoferol):

– opóźnia proce starzenia się komórek
– pomaga dotlenić komórki
– wygładza i zwiększa elastyczność skóry
– zmniejsza ryzyko choroby miażdżycy i niedokrwistości serca
– pomaga na zmęczenie

Witamina K (menadion):

– ma zastosowanie podczas krwotoków wewnętrznych
– zmniejsza krwawienie menstruacyjne
– gwarantuje prawidłową krzepliwość krwi

Witamina P:

– uszczelnia naczynia krwionośne
– pozwala zachować odpowiednią hemostazę

Witamina B1 (tiamina)

– uczestniczy w procesie trawienia
– poprawia wzrok
– działa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i sercowy
– usprawnia pracę mózgu

Witamina B2 (ryboflawina)

– jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost
– korzystnie wpływa na zdrowie skóry, paznokci i włosów
– pomaga zachować higienę jamy ustnej i języka
– poprawia wzrok i działa kojąco na zmęczone oczy
Witamina B6 (pirydoxyna)
– pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego i pokarmowego
– jest odpowiedzialna za wchłanianie białek i tłuszczy
– bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi
– jest stosowana podczas pielęgnacji skóry

Witamina PP (niacyna):

– ma zastosowanie podczas problemów żołądkowo-jelitowych
– stabilizuje ciśnienie krwi
– jest pomocna w obniżeniu zawartości cholesterolu we krwi
– pozytywnie wpływa na stan skóry

Witamina H (biocyna):

– jest odpowiedzialna za krzepliwość krwi
– działa kojąco podczas menstruacji
– ma zastosowanie podczas stanów zapalnych skóry
– opóźnia siwienie i łysienie

Witamina B12 (kobalamina)

– jest stosowana w walce z niedokrwistością
– odpowiada za sprawność układu nerwowego
– korzystnie wpływa na pamięć i zdolność koncentracji
– jest potrzebna do wzrostu ciała
– ma działanie uspokajające

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOchrona przed słońcem
Następny artykułUprawnienia rzeczoznawcy

Żyję w przekonaniu, że podstawą dobrego samopoczucia jest zdrowie – zarówno fizyczne, psychiczne, jak i społeczne. Popieram akcje i kampanie społeczne, które służą budowaniu świadomości obywatelskiej.

Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, opartego zwłaszcza na diecie wegetariańskiej i kuchni pięciu przemian. Angażuje się w działalność sektora pozarządowego. Szczególnie jest jej bliska ochrona środowiska. Wyznaje zasady świadomej konsumpcji i racjonalnego zużycia zasobów.

Preferuję zdrowy tryb życia, oparty na rozwoju wewnętrznym i dbaniu o kondycję fizyczną. Z zainteresowaniem śledzę nowinki z lifestyle. Dostrzegam duży potencjał w alternatywnych metodach leczenia, fitoterapii i medycynie niekonwencjonalnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here