Jedną z najciekawszych i najsmaczniejszych sałatek tego rodzaju jest ta z kurczakiem garam masala i sezamem. Garam masala to prażona mieszanka takich zmielonych przypraw, jak kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa (tej ostatniej się nie praży). Popularna jest w kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się wybitnym aromatem, jednak nie jest zbyt pikantna. Świetnie pasuje do kurczaka, warzyw i sosów. Znakomicie komponuje się z sezamem.
1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu basmanti
2 łyżki stołowe sezamu
czerwona papryka
kukurydza z puszki
por
pół młodej cukinii
łyżeczka przyprawy garam masala
sól
olej z pestek winogron
150 g jogurtu greckiego
łyżeczka soku z cytryny
solidna szczypta cukru
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Filet z kurczaka pokrój w paseczki, wrzuć je do miski i wymieszaj z solą i garam masalą, zostaw na 10 minut. Na patelni pogrzej olej, wrzuć mięso i podsmaż, mieszając. Dorzuć pora, cukinię i paprykę, pokrojone w paseczki. Wlej nieco wody i podduś wszystko pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, wrzuć na patelnię Sezam i kukurydzę, zgaś gaz i mieszaj przez chwilę. Uwaga, sezam łatwo się przypala, nie pozwól mu zbyt długo pozostawać bez ruchu na patelni. Wymieszaj zawartość patelni z ryżem i nałóż sałatkę do miseczek.
Jogurt wymieszaj widelcem z cytryną i cukrem i podaj osobno w sosjerce z łyżką. Każdy będzie dekorować swoją sałatkę samodzielnie.
W zależności od wielkości porcji sałatka może stanowić przystawkę lub funkcjonować jako samodzielne danie.
Znacie inne przepisy na smaczne sałatki na ciepło? Podzielcie się nimi! 🙂