Bakłażana umyj i pokrój w grube plastry. Każdy z plastrów posól z obu stron i odłóż je na kwadrans, by puściły sok. W ten sposób zmniejszysz ryzyko, że bakłażan będzie gorzkawy. Bakłażana skrop oliwą i upiecz na grillu lub patelni – warzywo zmięknie i zbrązowieje, zwykle po 5 do 7 minut.
Kuskus zalej osolonym wrzątkiem lub bulionem i zostaw na 10 minut do napęcznienia. Bakłażany pokrój na małe kawałki i skrop cytryną. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Kuskus wymieszaj z miętą i łyżką oliwy, dodaj warzywa i fetę pokrojoną w kostkę. Jeśli sałatka wydaje się sucha, dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj w temperaturze pokojowej.
pół dorodnego bakłażana
pół szklanki kuskusu
2 łyżki soku z cytryny
łyżka świeżej mięty, drobno posiekanej
pół opakowania fety w kostkach
duży, dorodny i dojrzały pomidor
oliwa
sól
wrząca woda/bulion do zalania kuskusu
Jakie są Wasze ulubione przepisy na sałatki z bakłażanem? Podzielcie się nimi!