Do przygotowania sałatki z brukselki będziesz potrzebować:
50 g orzechów laskowych
1 łyżka winnego octu
2 łyżki majonezu
5 cienkich plastrów wędzonego boczku lub szynki typu prosciutto
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Brukselki umyć, obrać z brzydkich zewnętrznych liści, ugotować i wystudzić. Orzechy grubo pokroić. Plastry boczku lub szynki pokroić w cienkie paski, wytopić na patelni do postaci skwarek (w przypadku szynki – usmażyć ją w łyżce oleju lub oliwy), odsączyć na papierowym ręczniku. Brukselki, orzechy i usmażony boczek wymieszać z majonezem, octem, szczyptą gałki muszkatołowej, czarnym pieprzem i solą. Schłodzić i podawać.
Może kontrowersyjną, ale bardzo ciekawą jest propozycja przygotowania sałatki z brukselką surową.
500 g brukselki
1-2 łyżki posiekanej mięty
200 -250 g pomidorków koktajlowych
1 szalotka
100 g migdałów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sok z jednej cytryny
spora szczypta świeżo zmielonego czerwonego lub kolorowego pieprzu
szczypta sól200 g sera typu feta
Z brukselki zdjąć zwiędłe zewnętrzne liście, umyć kapustkę i pokroić w cienkie paski, jak prawdziwą kapustę. Umieścić w misce, dodać miętę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną cebulę szalotkę, grubo pokrojone migdały. Do słoiczka wlać ocet, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz – zamknąć przykrywką i wstrząsnąć do połączenia się składników, polać sosem warzywa, wymieszać, pokruszyć na koniec ser feta. Podawać z czosnkowymi grzankami.
Spodobała się Wam nasza propozycja sałatki brukselkowej czy znacie lepsze połączenia?