Pomysł wykorzystania tortellini do sałatek wziął się pewnie z podobieństwa ciasta na pierożki do ciasta makaronowego. Skoro od dawna przyprawia się zimny makaron sałatkowymi sosami i miesza z przeróżnymi warzywami, dlaczego nie spróbować zrobić tego z tortellini. Osnową sałatki staje się wtedy nadzienie pierożków, do których dobiera się odpowiednie warzywne lub mięsne składniki, a także sosy wyostrzające lub łagodzące smak zamkniętego w pierożku szpinaku, mięsa lub żółtego sera.

Do wykonania sałatki z tortellini z mięsem dla 4-6 osób

opakowanie (250 g) suszonych tortellini z mięsem,
2 średnie świeże ogórki,
2 średniej wielkości pomidory,
pęczek koperku,
1 łyżka majonezu,
1,5 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany (18 lub 12%),
sól,
czarny pieprz.

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić, po czym wrzucić do miski, dodać pokrojone w kostkę ogórki i pomidory. Dołożyć posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem lub śmietaną i dodać do pozostałych składników. Odstawić sałatkę na pół godziny w chłodne miejsce.

Do podobnie sporządzonej sałatki pasują pierożki z każdym rodzajem nadzienia, choć warto eksperymentować z dodatkowymi składnikami. Do tortellini z serem lub szynką prosciutto pasują z pewnością pokrojone w kostkę korniszony, świeża lub marynowana czerwona papryka, marynowane cebulki, kukurydza lub konserwowy groszek. Ciekawym urozmaiceniem ich smaku będzie dodanie ugotowanego brokułu czy pokrojoną w drobne kostki świeżą cukinię.

Tortellini ze szpinakiem można wymieszać z kawałkami ugotowanej lub upieczonej drobiowej piersi (z kurczaka bądź z indyka), kostkami żółtego sera, grubo pokrojonymi włoskimi orzechami lub prażonymi orzeszkami piniowymi i mieszanką sałat. Majonezowy sos łatwo wtedy zastąpić sosem winegret lub innym dressingiem o wyraźnym smaku.

Daniem z tortellini dla ludzi odważnych i otwartych na nowe kulinarne doznania jest sałatka z tortellini z mięsnym nadzieniem, cząstkami ananasa i mandarynki, rodzynkami i majonezem przyprawionym sporą ilością żółtego curry w proszku.

Znacie inne przepisy na sałatkę z tortellini? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPaella z owocami morza – przepis
Następny artykułTarta cytrynowa – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here