Do wykonania kremu pomarańczowego i sałatki będziemy potrzebowali:
Krem pomarańczowy:
200 ml mleka,
płaska łyżka mąki,
1 jajko,
5 dag cukru,
5 dag śmietanki kremówki,
15 dag ananasa,
3 łyżki jasnego soku owocowego,
5 dag orzechów włoskich
Sałatka:
pomarańcza,
kiwi,
banan,
winne jabłko,
sok i otarta skórka z pomarańczy,
łyżeczka miodu,
łyżeczka cynamonu
Mleko należy energicznie i dokładnie wymieszać z mąką i cukrem, następnie cały czas mieszając odrobinę je podgrzać. Gdy masa zgęstnieje, należy odstawić ją do wystygnięcia. W tym czasie oddzielone od białka żółtko, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i cynamon dodać do wystudzonej już masy z mleka.
Z białka ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, następie połączyć z kremem, dodać śmietankę kremówkę i dobrze, ale delikatnie wymieszaną całość. Tak skończony krem wstawić do lodówki, aby się ochłodził. Następnie należy przystąpić do przygotowania owoców.
Pomarańcze, kiwi i banana obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobne kawałki. Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. Od ananasa odkroić skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z sokiem owocowym i lekko podgrzanym miodem.
Podawać w małych miseczkach, polane schłodzonym kremem oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Znacie inne przepisy na sałatki owocowe? Podzielcie się nimi.