Dla savoir – vivre’u ważna jest pora podawania ciast i ciastek jako deserów. Savoir-vivre radzi pamiętać, że słodkie potrawy zawsze podaje się po drugim daniu, nigdy przed nim. Słodki smak w ustach zniechęcałby do zjedzenia głównego posiłku i psułby jego smak.

Gospodarze przyjęcia, przynosząc tort lub ciasto, które zostanie pokrojone przy gościach, powinni zabrać również łopatkę do przenoszenia kawałków ciasta. Nie wypada przekładać ich na talerze gości sztućcami, a przenoszenie palcami byłoby szczytem złych manier. Nie można oblizywać palców pobrudzonych ciastem, należy wytrzeć je w serwetkę.

Kruche ciasta zjada się, używając widelczyka deserowego. Etykieta doradza, aby pokroić nożem najtwardsze kawałki. Widelcem zjada się również owocowe dodatki. Miękkie ciastka oraz torty przekładane masą je się przy pomocy łyżeczki, noża nie używa się. Kiedy kawałek takiego tortu zostanie zjedzony, dobrze będzie wytrzeć usta serwetką. Jeśli ciasto nie jest bardzo miękkie i nie zostało przełożone brudzącym kremem, nie będzie gafą, jeśli zje się je, podając kawałki do ust palcami.

Jeśli ktoś zjada różne ciasta, zwłaszcza z brudzącymi masami, powinien zmieniać talerzyki. Nie wypada nakładać innego deseru na brudny talerzyk. To samo ze sztućcami. Nie je się nowego ciasta łyżeczką lub widelcem używanym do poprzedniego deseru. Dzięki temu smaki nie mieszają się i nie je się brudnymi sztućcami.

jak jeść ciastka

sxc.hu

Tak jak inne potrawy, ciastka i ciasta zjada się z umiarem. Nie powinno się kłaść na talerzu kilku kawałków lub dużej ilości ciastek. Po następne sięga się dopiero wtedy, gdy porcja zostanie zjedzona. Nie wypada także szybko zjadać swoich kawałków, zanim inne ciasta znikną z głównego talerza. Zadaniem gospodarzy jest zadbać o to, aby wszyscy goście mogli spróbować każdej potrawy, więc ciasta powinno wystarczyć dla wszystkich.

Uwaga!

Nie należy jeść ozdób do tortu. Róże i inne upiększenia służą tylko jako dodatek, dzięki któremu ciasto będzie ładniej wyglądać.

Kruche ciastka podać można do kawy lub herbaty. Czy wino byłoby odpowiednie? Ciasta, podawane na deser, nie powinny być popijane winem, gdyż jest to napój dla dań obiadowych. Lepszy będzie sok albo likier.

Czy wszystkie powyższe zasady są Wam znane? Stosujecie je, jedząc ciasta i ciasteczka?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak ładnie chodzić? (+ film)
Następny artykułJak jeść cytrynę?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here