Cytryna może być dodatkiem do dań mięsnych. W naszym kraju popularne są kiszone ogórki, ale kiszona cytryna także ma swoich zwolenników. Kwaśne kawałki wyjmuje się widelcem ze słoika i dzieli się je nożem na małe kawałki. Można położyć plasterki surowej cytryny na przyrządzonym mięsie i wycisnąć je przy pomocy noża lub placów. Zużyte kawałki owoców wyrzuca się.

Sok z cytryny jest dodatkiem do niektórych owoców morza (np. małże). Kawałek mięsa można skropić takim sokiem przed podaniem owoców morza do ust. Potrawę przyprawia się szczyptą pieprzu. Cytrynowy sok powinien być podany w eleganckim, niedużym naczyniu.

Uwaga!

Cytryna często bywa podawana jako składnik deseru. Jeśli jest to cytrynowe ciastko przekładane masą, należy zjeść je łyżeczką. Suche ciastka jada się, używając widelczyka do deserów. Jeśli owoc zostały okrojony ze skórki w taki sposób, aby podać tylko miąższ, etykieta pozwala wykorzystać pozostawioną skórkę jako dodatek do deseru (popularna „skórka cytrynowa”). Savoir – vivre nakazuje umyć skórkę cytryny i przyrządzić ją według przepisów.

Cytryny ze względu na kwaśny smak powinny być podawane w niedużych ilościach. Jako dodatek mają poprawić smak potraw, więc dobrze byłoby zachować umiar i nie narzucać cytrynowego smaku. Nie każdy lubi kwas z tych owoców.

Zjedzenie całej cytryny nie wygląda elegancko i raczej nie budzi pozytywnych odczuć innych osób. Zamiast gryźć kwaśny owoc po kawałku, można pokroić cytrynę na plasterki i położyć je na talerzyku. Kawałki cytryny z talerza zjada się widelcem, elegancko byłoby podzielić je nożem na małe części.

Jakiej cytryny nie wypada jeść? Jeśli została podana do napojów, np. do herbaty, lemoniady, nie wypada zjeść kawałków, które zostały po wypiciu napoju. Plasterki na brzegach szklanek, pucharków także nie służą do jedzenia, mają być jedynie ozdobą.

jak jeść cytrynęsxc.hu

Jaki napój podać do cytryny? To zależeć będzie od posiłku. Drugie danie obiadowe serwuje się z winem. Jeśli cytryna jest dodatkiem do białego mięsa (np. kurczak), ryb i owoców morza, podać należy białe wino. Do potraw z czerwonego mięsa (np. wieprzowina) serwuje się czerwone wino, najczęściej wytrawne. Desery natomiast podaje się z sokami owocowymi.

Czy wszystkie powyższe zasady są Wam znane? Stosujecie je, jedząc cytrynę?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak jeść ciasta i ciastka?
Następny artykułNajlepsze kierunki backpackerskie

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here