Ostrygi, przypominające nasze małże, zjada się na dwa sposoby. Pierwszy to połknięcie żywego mięczaka. Brzmi niezbyt elegancko, ale savoir – vivre dopuszcza taką metodę. Drugi to przyrządzenie martwej ostrygi, zazwyczaj wcześniej wyjętej z lodówki i odmrożonej.

Ostrygi podaje się na talerzu, ale żywych nie wyjmuje wcześniej ze skorupy. Osoba, przed którą będzie stał talerz z ostrygami sama powinna je otworzyć za pomocą specjalnego nożyka. Wraz z mięczakami powinno się podać sok z cytryny. Skropi się nim mięso ostryg po otwarciu ze skorupki. Następnie podnosi się skorupę do ust i wlewa do nich zawartość muszelki. Często dodatkiem jest chleb i masło. Zachowywać się należy dyskretnie, kulturalnie, nie można przeszkadzać innym głośnym sposobem wlewania do ust zawartości skorupy i połykaniem potrawy. Należy uważać, żeby nie wyciekła z ust.

Ostrygi można też upiec, ugotować, dołożyć je do sałatki. Ostrygi zjada się specjalnym widelcem z trzema ząbkami. Na widelec nabiera się małe kęsy. Jeśli potrawa stoi na tzw. szwedzkim stole, na swój talerz kładzie się niewielkie porcje. Jeść należy powoli, spokojnie. Nie powinno się mówić, dopóki nie połknie się nabranego kęsa.

jak zjeść ostrygęsxc.hu

Uwaga!

Jaki napój podawać do ostryg? Zazwyczaj podaje się alkohol, najczęściej wino. Do surowych nalewa się wina musujące i szampan. Do podawanych na ciepło, przeważnie podaje się białe wino, czyli takie jak do innych owoców morza. Ostrygi mają słony smak, dlatego lepiej, żeby był to wytrawny trunek.

Chcąc zadbać o oprawę talerza, można ozdobić go kawałkami pokrojonej cytryny. Ładnie będzie wyglądać też zielona gałązka, np. natka pietruszki. Sama barwa talerza powinna być tłem, najczęściej wybiera się biały kolor. Jasny odcień powinien też mieć obrus.

Jeśli komuś nie będzie smakował słony smak ostrygi? Nie powinien pozbywać się jej z ust przy stole, zwłaszcza w towarzystwie innych osób. Oczywiście może odejść od stołu w dyskretne miejsce, ale i tam powinien zachowywać się w sposób, który nie zniechęci ewentualnych innych ludzi. Słonego smaku można pozbyć się przepłukując usta wodą. Pochłanianie dużej ilości wina byłoby nieeleganckie.

Próbowaliście ostryg? Dobre czy przereklamowane?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJakie buty w góry?
Następny artykułJak tanio podróżować po świecie?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here