Zamówiliśmy w restauracji nowe danie i nie wiemy jak je zjeść. Zacznijmy od sztućców. Dostaniemy specjalne widelce, którymi wyjmiemy potrawę ze skorupki. Nie będą przypominać widelczyków do sałatki, bardziej wyglądają jak szpilka (jeśli zamówiliśmy ślimaki morskie) albo maleńkie widły (kiedy chcemy zjeść lądowe, np. popularne w Polsce winniczki). Ślimaki podaje się bardzo ciepłe. Nie zdziwmy się zatem, gdy kelner przyniesie szczypce. Przytrzymamy nimi skorupę. Nie zapomnijmy, że to tłuste danie, dlatego elegancko będzie przypilnować, aby nie pobrudzić obrusa i ubrania. Jeśli przyglądniemy się naczyniom, zobaczymy wgłębienia w talerzyku, w których znajdują się upieczone mięczaki. Gdy już wydobyliśmy ślimaki ze skorupki, skrapiamy je sosem i zjadamy łyżeczką. Podaje się również z pieczywem i białym winem.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego nowego „specjału”, raczej nie uczcie się pod okiem obcych osób, gdyż wrażenia mogą być niezbyt estetyczne. Nie próbujcie jeść bez specjalnych sztućców i jeśli nie zaopatrzyliście się w szczypce. Rozbijanie skorupki i wyjmowanie mięczaka wykałaczką nie wygląda zbyt elegancko. Możemy natomiast położyć ślimaki na pieczywie i tak zjeść.

jaj prawidłowo jeść ślimakiphotoxpress.com

Pozostałe zasady są takie same jak w przypadku innych potraw. Nie należy zaczynać jedzenia jeśli kelner, pani domu albo inna osoba nie podali dania pozostałym osobom. Jeśli mężczyźnie towarzyszy kobieta, to ona pierwsza próbuje np. ślimaków. Wypicie zbyt dużej ilości wina nie będzie dobrze wyglądać w jej oczach. Inny alkohol nie jest podawany dlatego sugerowanie np. piwa będzie w złym tonie.

Zazwyczaj jedzeniu potraw towarzyszy rozmowa. Ślimaki nie są może wielką potrawą, ale i tak nie mówi się z pełnymi ustami lub popijając kęsy. W towarzystwie miłe wrażenie sprawia dialog ze wszystkimi osobami, a gdy siedzimy przy stole z drugą osobą, wzbudzimy pozytywne nastawienie umożliwiając zabranie głosu i słuchając jej.

Jeśli sami organizujemy obiad, czy kolację, zadbajmy o estetykę potrawy. Najważniejsze, żeby stół był zadbany a obrus i sztućce czyste. Ładnie wygląda białe, eleganckie przykrycie blatu, sprawiając równocześnie wrażenie estetyki. Można ozdobić stół, podać potrawę na eleganckich talerzykach.

Próbowaliście kiedyś ślimaków? Smakowały Wam? Jak je jedliście?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak nosić męskie szelki?
Następny artykułJak rozmawiać przez telefon?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here