Kiedy wnosi się zupę, należy podawać ją po prawej stronie gościa. Tak samo zachowuje się, pozwalając gościom, aby sami nabrali danie z wazy do swojego talerza. Kulturalnym zachowaniem będzie również położenie wazy na stole i nalewanie zupy do talerzy siedzących osób.

Zupę powinno się jeść łyżką, ale jeśli zostanie podana w filiżance z jednym uszkiem, można wypić ją. Nie wypada natomiast podnosić talerza do ust, aby zebrać ostatnie krople zupy. Przechylanie talerza też nie jest zbyt mile widziane.

Uwaga!

Nie wypada mówić z pełnymi ustami, dlatego przerywając na chwilę posiłek, należy zostawić łyżkę w talerzu. Brudzenie obrusa odłożoną łyżką byłoby w złym tonie. Kwestią sporną jest odkładanie łyżki na podstawkę z płaskiego talerza. W niektórych domach jest to przyjęte, w innych niemile widziane. Lepiej obserwować jak zachowują się inne osoby, w szczególności zwracając uwagę na gospodarzy.

Nie należy pochylać się zbyt mocno nad talerzem. Oczy blisko potrawy nie wyglądają elegancko. Najlepiej jest trzymać plecy prosto, ewentualnie lekko pochylone i podnosić łyżkę. Nie można wypełniać całej, aby zupa nie wylewała się. Jeśli będzie zbyt gorąca, wypada zaczekać, aż wystygnie. Dmuchanie do talerza lub łyżki jest odrzucane przez etykietę, ponieważ wygląda niezbyt elegancko.

Jak jeść dodatki? Często do zup dokłada się jarzyn, kiełbasy. Poprawiają smak, ale nie zawsze ładnie wygląda jedzenie ich. Savoir – vivre zaleca, aby najpierw zjeść zupę, a dopiero potem dodatki (zwłaszcza mięsne). Kluski, makaron nabiera się w niedużej ilości, czyli tak żeby nie spadały z łyżki. Grzanki rozdrabnia się widelcem. Pieczywo podane do zup, zjada się odrywając jego kawałki i podając je do ust.

jak jeść zupęsxc.hu

Co jest bardzo ważne, zupę należy jeść cicho. Obijanie łyżką o talerz nie tylko denerwuje innych ludzi, siedzących przy stole, ale też świadczy o brakach w wychowaniu. Niekulturalne jest również przeszkadzanie gryzieniem (np. grzanek) i innymi, niekulturalnymi odgłosami. Gospodarze muszą zwrócić uwagę na to, aby po skończonym posiłku talerze nie stały zbyt długo na stole. Widok brudnych naczyń nie będzie miły dla gości. Wypada zadbać o serwetki, którymi będzie można przetrzeć usta. Powinny leżeć przy talerzach po lewej stronie.

Znaliście wszystkie powyższe zasady? Stosujecie je, jedząc zupy?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDokumenty w podróży – co warto wiedzieć?
Następny artykułJak ułożyć sztućce na stole?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here