Na środku, naprzeciwko krzesła układa się talerze obiadowe, zaczynając od płaskiego, największego. Warto wspomnieć, że nie kładzie się na nim potraw, służy jedynie jako podkładka. Na największym talerzu ustawia się głęboki talerz do zup. Kiedy zupa zostanie zjedzona, na jej miejsce wniesiony będzie talerz do mięsnych potraw. Pozostałe elementy zastawy będą stać obok nich.
Po lewej stronie, nieco u góry znajdzie się talerzyk do pieczywa. Naprzeciwko niego, najbardziej po prawej stronie powinien zostać położony spodek, a na nim filiżanka. Obok spodka mogą stać talerzyki do sałatek i deserów. Ważne, żeby ich obecność nie przeszkadzała w zjedzeniu posiłku, dlatego kładzie się je u góry.
Inne talerze, np. z sałatkami lub ziemniakami, z których goście będą nabierać swoje porcje będą ułożone na środku stołu, w zasięgu ręki zaproszonego. Tak samo ustawia się talerze z ciastem.
sxc.hu
Talerze układa się tak, żeby goście nie przeszkadzali sobie nawzajem. Siedzenia nie mogą więc stać zbyt blisko, w takiej samej odległości trzeba będzie położyć zastawę. Zaproszeni nie powinni sobie nawzajem zaglądać do talerza.
Dobrze też przygotować kilka dodatkowych talerzyków, chociaż nie muszą one stać na stole. Z jednego talerzyka nie jada się kilku różnych sałatek lub rodzajów deserów. Jeśli gości poczęstuje się obieranymi owocami, powinno się także przynieść spodek na łupinki. Oczywiście po zjedzeniu owoców musi on jak najszybciej zniknąć ze stołu.
Uwaga!
Należy też wcześniej policzyć ilu gości potwierdziło swoją obecność. Byłoby gafą gdyby dla kogoś zabrakło talerzy. Tak samo materiał, z którego wykonano talerze i sztućce mógłby okazać się nietaktowny, gdyby nie dopasowano go do okazji, towarzyszącej przyjęciu. Savoir – vivre zakłada, że najbardziej elegancka jest porcelanowa, biała zastawa. Szkło raczej pozostawia się na mniej uroczyste okazje. Plastik pasuje tylko do luźnych spotkań w ogrodzie z krewnymi i znajomymi.
Savoir-vivre podpowiada, że obiadowe talerze będą ładniej wyglądać, gdy ozdobi się je starannie złożonymi serwetkami, najlepiej z materiału. Serwetki mogą być złożone i owinięte ozdobną wstążką.
Nakrywając do stołu na oficjalne okazje, używacie specjalnej zastawy? Czy macie ulubioną zastawę?