Nim zaprosimy goście na wspólne grillowanie należy najpierw sprawdzić prognozę pogody. Jeśli meteorologowie zapowiadają deszcz, a my nie mamy specjalnego zadaszeni, lub altanki w ogrodzie- przełóżmy spotkanie na inny wieczór. Jeśli przyjęcie odbywa się na naszej posesji powinniśmy również zadbać o odpowiedni wygląd ogrodu: skosić trawę oraz uprzątnąć z trawnika zbędne sprzęty.
Podstawą menu przyjęcia organizowanego na świeżym powietrzu są oczywiście grillowane dania. Produkty, które zazwyczaj są serwowane na grillu to:
– Pstrąg, łosoś, pierś z kurczaka, kiełbasa oraz mięso wołowe. W wersji grillowanej znakomicie smakują również niektóre warzywa. W szczególności bakłażany, cukinie oraz ziemniaki.
– Na stole powinno również nie zabraknąć odpowiednio dobranych sosów, koszyka z pieczywem oraz napojów.
Do obowiązków gospodarza przyjęcia należy sprawowanie pieczy nad grillującymi się potrawami. Pan domu dba o to, aby nie zabrakło węgla, podpałki oraz przede wszystkim o to, aby nie przypalić jedzenia. Gospodarz nakłada jedzenie za pomocą specjalnych sztućców (są dłuższe i mają inne zakończenie) na wspólny półmisek lub bezpośrednio na talerzyki (tacki) gości. Na stole powinny znajdować się dodatki do grillowanego dania.
Jeśli planujemy grillować kilka potraw, zbierzmy od gości zamówienie, której chcieliby spróbować. Można przyrządzić też nieco mniejsze porcje, aby goście mogli spróbować kilku potraw.
Przestrzegacie tych zasad czy nie zwracacie zanadto uwagi na grillowy savoir-vivre? Dajcie znać!