Mimo że amerykańską gastronomię można spożyć w każdym zakątku świata, to „prostota” i powszechność większości dań nie zawsze zezwala na zaserwowanie jej gościom. Hot dogi, frytki, czy hamburgery kojarzą się bardziej z daniami typu fast food, sprzedawanymi w ulicznych budkach. Jednakże ich smak, a także łatwość przyrządzenia sprawia, że pragniemy podać je naszym gościom. Dania typu fast food serwuje się wyłącznie na przyjęciach na świeżym powietrzu. Oto kilka porad i ciekawostek o tym, jak prawidłowo podać oraz zjeść niektóre charakterystyczne dania amerykańskiej kuchni.

Wszystkie dania podaje się wraz z sztućcami, a także pasującymi do nich sosami. Nie należy również zapominać o serwetkach, które przydadzą się zwłaszcza podczas niespodziewanych wypadków.

Hamburger – ze względu na jego wielkie gabaryty powinno podawać się hamburgera przekłutego wykałaczką. Zapobiegnie to wypadaniu z bułki jej zawartości. Hamburgera można jeść na dwa sposoby. Trzymając całą bułkę, która jest owinięta w serwetkę lub woskowany papier (taki, w jakim podaje się hamburgera w lokalach). Drugi sposób, zwłaszcza dla tych, którzy boją się wyciekającego sosu – krojąc go sztućcami.

Hot dog – to pochodzące z niemieckiej kuchni danie, powinno się podawać się na tacce, bądź talerzyku z majonezem, musztarda i ketchupem. Ze względu na wygląd bułki, a także jej poręczność – dopuszcza się spożycie hot doga rękami.

Popcorn – podaje się jako słoną przekąskę. Serwuje się go w miskach. Je się podobnie, jak inne przekąski tego rodzaju, palcami.

Jambalaya – tę składającą się głównie z ryżu potrawę podaje się na półmiskach wraz z sosem tabasco.

Przestrzegacie tych zasad czy nie zwracacie zanadto uwagi na fast-foodowy savoir-vivre? Dajcie znać!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here