Pierwszym z głównych dań jest zupa. Savoir-vivre każe ułożyć łyżkę obiadową przy prawej ręce, gdyż tą posługuje się najwięcej osób. Leworęczni oczywiście mogą jeść lewą dłonią. Zanim posiłek zostanie podany, sztućce leżą obok talerza. Gdy łyżka zostanie już raz zamoczona w zupie, nie może powrócić na blat. Nie może też opierać się na stole. Musi pozostać w talerzu, jeżeli jedzący przerywa posiłek.
Kolejne są ryby i inne dania mięsne. W tym przypadku zasady są podobne do poprzednich. Raz używane noże i widelce nie mogą pozostać położone na stole. Leżą cały czas na talerzu. Jeżeli przerywa się posiłek na chwilę, widelec i nóż należy skrzyżować i tak ułożyć na talerzu. Ostrze kieruje się w lewą stronę, a ząbki widelca kładzie się na talerzu. Dla osoby podającej posiłki, będzie to oznaczać, że osoba chce dokończyć jedzenie potrawy. Jeśli sztućce ułoży się obok siebie, wówczas można uznać, że jedzący nie zamierza kończyć posiłku.
Zazwyczaj kroi się prawą dłonią, dlatego po tej stronie leży nóż. Przy lewej ręce kładzie się widelec. Tylko łyżka i widelec służą do pomagania sobie przy jedzeniu. Noża nigdy nie wkłada się do ust, nie tylko ze względu na elegancję, ale też biorąc pod uwagę bezpieczeństwo. Mięsne potrawy zawsze kroi się nożem w prawej dłoni, a podaje do ust widelcem w lewej ręce. Jeżeli komuś wygodniej jest jeść przy używaniu prawej dłoni, może przełożyć widelec, jedząc warzywa.
sxc.hu
Należy zmienić widelec, gdy podawane są desery i sałatki. Do zjedzenia ich służą widelczyki. Ten przy lewej ręce ma pomóc przy jedzeniu sałatek. Obok niego lub nad talerzem będzie leżał widelczyk deserowy. W tym przypadku posługiwanie się prawą bądź lewą dłonią nie ma znaczenia, zależy od wygody osoby. Tak łyżeczka do deserów, znajdująca się nad talerzem.
Po lewej stronie, ponad widelczykiem do sałatek, powinien stać talerzyk z pieczywem i nożem do masła. Tym ostatnim nożykiem posługują się wszyscy, więc niekulturalne byłoby zatrzymywanie go na swoim talerzu. Nożyk służy tylko do smarowania pieczywa masłem, w żadnym wypadku nie kroi się nim potraw. Chleb dzieli się osobnym nożem.
Zdarzyło Wam się zaobserwować jakąś wpadkę związaną z użyciem sztućców? Co to było?