Cukier w kostkach
Najwygodniej jest serwować cukier w kostkach. Wówczas nabieramy go specjalnymi szczypcami. Cukier w kostkach jest bardzo wygodny, ponieważ podczas nabierania nie kruszy się na obrus, a jednakowa wielkość kostek ułatwia dozowanie cukru.

Cukier sypki
Cukier nabieramy specjalną, przeznaczoną do tego łyżeczką, która powinna znajdować się w cukiernicy. Łyżeczka do cukru – swoją wielkością przypomina łyżeczkę do herbaty, jednakże jej miseczka jest nieco głębsza i uformowana w kształt muszli. Czasami nazywa się ją „łopatką do cukru”. Łyżeczki do cukru nie wkładamy do naczynia z napojem.  Do rozmieszania cukru używamy swojej łyżki. Mieszamy delikatnie, tak aby nie uderzać o ścianki naczynia. Pamiętajmy, aby nie pić z łyżeczką, wystającą z naczynia. Jest to nie tylko bardzo niekulturalne, ale może okazać się też niebezpieczne.

Uwaga!

Jeśli poza posłodzeniem napoju, planujemy dodać jeszcze jakieś inne dodatki, ważne, aby cukier dodać jako pierwszy. W niższej temperaturze granulki będą wolniej się rozpuszczać, podobnie zresztą jak po dodaniu cytryny, której właściwości sprawiają, że cukier trudno się rozpuszcza.

Zwracacie uwagę na dobre maniery, słodząc czy słodzicie wedle uznania?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here