Kawior podaje się na pieczywie lub małych talerzykach. Wcześniej powinien zostać schłodzony. Jakie pieczywo wybrać do kawioru? Można nałożyć ikrę na krakersy lub oderwać kawałek chleba. Niektórzy lubią kawior podawany na blinach. Ikra na tostach także swoich zwolenników. Kiedy zostanie podana na talerzach, łyżeczką nabiera się niedużą porcję, przenosi się ją na talerzyk i zjada widelcem. Dobrze zachować rozsądek i umiar. Kawior jest bardzo słony, jego smak nie każdemu przypadnie do gustu. Zjedzenie go powinno wyglądać elegancko, dlatego powinno się nabierać małe porcje i jeść je powoli. Jeśli komuś nie spodoba się smak, pozbywa się go w miejscu niewidocznym dla innych osób.

Chcąc złagodzić wrażenie słonego smaku, można pokropić ikrę sokiem z cytryny. Jeśli kawior będzie podawany na krakersach lub chlebie, nie powinno się pokrywać całej powierzchni pieczywa, zarówno ze względu na smak, jak i na estetykę. Niektórzy smarują pieczywo masłem, co nie jest nieeleganckie.

Jaki napój podaje się do kawioru? Zazwyczaj wybiera się wódkę albo koniak. Do ryb podaje się białe wino, dlatego taki wybór też będzie odpowiedni. Ważniejsze jednak, żeby smak napoju nie wzmacniał wyraźnego smaku ikry, ewentualnie może go łagodzić. Istotne też, że zarówno kawior, jak i alkohol spożywa się w rozsądnych ilościach. Czasem ikrę podaje się z innymi potrawami. Dobrze byłoby dobrać je tak, aby słony smak kawioru wraz ze smakiem innego dania nie wywołał nieprzyjemnego wrażenia.

Kawior kojarzony jest z elegancją i w taki sposób powinien być spożywany. Nie podaje się go na plastikowych talerzach, nie popija się napojem z kubków. Napoje powinny zostać przelane do szklanych naczyń. Talerzyki powinny być skromne i eleganckie, najlepiej białe, ponieważ czarny kawior na takich najlepiej będzie się prezentował. Zawsze muszą być czyste. Pieczywo także można położyć na osobnym talerzu, ale podawane w niedużych, wiklinowych koszykach też ładnie wygląda. Kawior zazwyczaj podaje się na uroczystych przyjęciach. Savoir – vivre zaleca, aby trzymać się tej zasady. Podawanie czarnej ikry w niezbyt eleganckich warunkach to, zdaniem savoir – vivre’ u, niedobry pomysł.

Próbowaliście kawioru? Dobry czy przereklamowany?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak jeść rybę?
Następny artykułJak serwować likier?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here