Do jedzenia ryb służą specjalne sztućce, czyli nóż i widelec do ryb. Nóż powinien znaleźć się przy prawej stronie talerza, a widelec po lewej stronie. Potrawy rybne jada się pomiędzy zupą i drugim daniem, dlatego sztućce leżące między łyżką, obiadowym widelcem i obiadowym nożem będą służyły do zjedzenia ryby.

Nóż nie jest naostrzony, rybie mięso jest miękkie, więc tylko ma pomóc przy oddzielaniu go. Jeżeli potrawą będzie ryba podana w całości, najpierw oddziela się płetwy, a następnie rozcina rybę. Jedzenie powinno się zacząć od górnej części grzbietu. Za pomocą noża i widelca delikatnie oddziela się mięso od ości. Obok głównego talerza, powinien leżeć drugi talerz, na który będzie się odkładać skórę i ości. Gdy pierwsza część ryby zostanie zjedzona, na drugi talerz odkłada się jej głowę i pozostałości szkieletu. Następnie przewraca się potrawę na drugą stronę i zaczyna się jeść tak samo poprzednio.

Co zrobić, gdy ość zostanie w ustach? Nie trzeba wychodzić, aby nie wyjmować jej na oczach innych osób. Wystarczy pochylić głowę, przykryć usta chusteczką i dyskretnie wyciągnąć ość. Nie wypada wyciągać palcami części, które zostały między zębami, do tego służy wykałaczka. Chcąc jej użyć, najlepiej na chwilę odejść od stołu w bardziej dyskretne miejsce.

Dlaczego nie powinno się jeść ryb przy pomocy palców? Jedzenie sztućcami jest bardziej eleganckie. Nie pozostawia brudnych rąk, którymi mieszałoby się smaki tego samego dania. Zjedzenie ryb palcami jest szczególnie nieeleganckie, gdy potrawę polano sosem. Używanie sztućców pozwala także na trzymanie jedzonej potrawy nad talerzem, dzięki czemu obrus pozostaje czysty.

Czasem do ryb podaje się pieczywo. Jeśli chleb znajdzie się na stole, należy przygotować również talerzyk na pieczywo. Goście, będą sięgać po kromkę. Następnie kładzie się ją na talerzyku i odrywa nieduże kawałki. Według etykiety nie wypada gryźć pieczywa, kiedy nie ma na nim dodatków, tworzących kanapkę.

Podanie rybnych potraw wymaga, aby podać również odpowiedni trunek. Do ryb i owoców morza serwuje się białe wino, najlepiej niezbyt gęste i niezbyt mocne. Czerwone wino powinno zostać podane na drugie danie, czyli do czerwonego mięsa.

Jedząc rybę, trzymacie się sztywno reguł czy spożywacie je zgodnie z upodobaniami?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWędliny – jak podawać?
Następny artykułKawior – jak jeść, jak podawać

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here