Pieczywo układa się na środku stołu. Powinno być podane w wiklinowym koszyku, ewentualnie na desce lub na talerzu. Chleb powinien zostać wcześniej pokrojony na kromki. Bagietkę przecina się i dzieli na nieduże kawałki Obok koszyka na pieczywo, również na środku stołu, należy położyć talerz z masłem. Przy każdej siedzącej osobie, po jej lewej stronie, nad widelcem, powinien stać talerzyk na chleb lub bułkę. Na takim talerzyku leżeć będzie nożyk do pieczywa.

Jedząc, nie należy gryźć kromek. Savoir-vivre doradza, aby odłamywać kawałki wybranego pieczywa, kłaść je na talerzyku i smarować masłem. Kawałki chleba lub bułki odrywa się delikatnie, nie powinno się pozostawić dużej ilości okruchów. Jeśli na kanapce miałoby znaleźć się coś jeszcze, powinny to być miękkie potrawy, żeby goście mogli swobodnie odłamywać je lub smarować na kromce. Etykieta bowiem nie traktuje pieczywa jako osobnego dania, dlatego obfite kromki nie powinny znaleźć się na obiadowym stole.

Słodkie pieczywo, np. drożdżówki, rogaliki z czekoladowym nadzieniem traktuje się raczej jako deser. Nie powinny być więc podawane na te same talerzyki, na których leżały kawałki chleba, tym bardziej, że talerzyki te mogą być pobrudzone masłem. Należy też posprzątać stół i zabrać nożyki do smarowania.

Jeśli spotkanie nie jest uroczystym obiadem, można podać gościom typowe kanapki. Elegancko byłoby zadbać o ładny wygląd serwowanego pieczywa. Kanapki można ozdobić, np. natką pietruszki, sałatą lub kolorystycznym dobraniem składników. Nie będzie też niekulturalnie, jeśli przyniesie się pokrojony chleb w koszyku razem z talerzykami na ser, wędlinę, warzywa. Wówczas zaproszeni będą mogli ułożyć kanapki według własnego smaku.

jak podawać chlebsxc.hu

Na nieformalne spotkania można też przygotować tostowe pieczywo. Nie ma jednej reguły, dotyczącej składników tostów. Przeważnie oprócz sera przygotowuje się wędlinę. Dobrze jednak byłoby zastanowić się, jaki smak lubią goście i według niego dobierać przystrojenie tostowego chleba. Tosty podaje się na ciepło. Nie należy więc przygotowywać ich przed przyjściem zaproszonych osób. Podanie zimnych już potraw uważa się za niezbyt kulturalne. Tostera nie powinno wnosić się do pokoju, w którym zasiądą goście.

Przyjmując gości, przygotowujecie kanapki czy wolicie podać wszystkie składniki potrzebne do ich zrobienia, zostawiając gościom możliwość samodzielnego ich skomponowania?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJaki prezent na parapetówkę?
Następny artykułCo to jest czytnik RSS?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here