Savoir-vivre Podawanie do stołu – savoir-vivre

Podawanie do stołu – savoir-vivre

-

Zanim potrawy zostaną podane trzeba przygotować stół do wniesienia poszczególnych dań. Najpierw naprzeciwko gości umieszcza się talerze. Pierwszy z nich, duży, płaski będzie służyć jedynie jako podstawka pod kolejne, co znaczy, że na niego nie podaje się posiłków. Na płaskim talerzu należy umieścić głęboki, do którego zostanie nalana zupa jako pierwsze danie. Łyżkę kładzie się po prawej ręce gościa. Osoba, wnosząca pierwsze danie powinna stanąć przy prawym ramieniu najstarszej kobiety, gdyż zgodnie z dobrym wychowaniem ona pierwsza powinna dostać swoją porcję. Następnie przechodzi się do kolejnych pań, każdej z nich podając zupę po prawej stronie. Następnie mężczyźni otrzymują swoje porcje obiadu. Tu obowiązuje taki sam „rytuał”. Podawanie potraw zaczyna się od najstarszego mężczyzny. Potrawę serwuje się stojąc po prawej stronie.

jak podawać daniasxc.hu

Kiedy goście zjedzą pierwsze danie, należy zbierać brudne talerze i sztućce, stojąc przy prawym ramieniu, a podawać czystą zastawę od lewej strony. Jak powinny był ułożone sztućce? Nóż znajdzie się w prawej ręce, a widelec w lewej. Czasem kolejnym daniem jest ryba. Wówczas można wnieść filety lub całą rybę. W obydwu przypadkach wypada położyć na stole specjalne sztućce do ryb. Tak jak poprzednio potrawę podaje się, stojąc po prawej stronie osoby. Gdy ryby zostaną zjedzone z taki sam sposób zbiera się pobrudzone naczynia i przynosi czyste. Niekiedy rezygnuje się z dań rybnych i od razu po pierwszym daniu następuje drugie. Widelec obiadowy również leży przy lewej dłoni, a nóż przy prawej. Znów danie podaje się po prawej stronie osoby, siedzącej przy stole.

Jak podawać napoje? Czasem przed pierwszym daniem wnosi się kieliszki, w których znajdują się trunki, dobrze wpływające na apetyt. Takie kieliszki powinny być wniesione na tacy. W taki sam sposób wnosi się napoje serwowane z deserem, nawet jeśli do tego dania nie zaproponuje się alkoholowych trunków. Wino pije się tylko w kieliszkach przeznaczonych do tego trunku. Naczynie takich kieliszków jest wysokie i podłużne, opiera się na cienkiej nóżce. Kieliszki do białego wina są nieco drobniejsze. Należy ustawić je na stole, a wino wnieść w butelce.

Czy organizując przyjęcie, macie na względzie etykietę? Czy stosowanie zasad savoir-vivre jest konieczne czy to niepotrzebne obciążenie?

Poprzedni artykułJak serwować likier?
Następny artykułJak podawać piwo?
Anna Wyczyńska

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jaki kostium na karnawał?

Paleta barw i kolorów, mieniące się cekiny, połyskujące tkaniny – karnawał czas zacząć! Twój kostium może zależeć od dwóch czynników: własnej inwencji twórczej lub profilu karnawałowego szaleństwa.

Zmiana siedziby firmy – formalności

Zmiana siedziby firmy jest jak najbardziej możliwa i całkiem prosta, choć wymaga załatwienia nieco formalności. Większość terminów w urzędach zamyka się w czternastu dniach, niestety na niektóre z nich mamy tylko siedem dni. Warto więc w pierwszym tygodniu po zmianie siedziby odwiedzić wszystkie wymienione niżej punkty.

Zobacz też

Broszka z materiału – jak zrobić? Krok po kroku

Broszki od wieków ozdabiały kobiece, a także męskie ubrania. Znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie spinano nimi szaty. Obcenie pełnią przede wszystkim funkcje ozdobne.

Zegarek z fazami księżyca – komu się przydaje?

Obserwowanie faz księżyca to nie tylko domena wróżek czy miłośników astronomii. Nowoczesna technologia pozwala na obserwacje cyklu księżycowego bez...

Botwinka – jak zrobić tę przepyszną wiosenną zupę?

Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny....

Może Cię zainteresuje: