Zalecenia savoir – vivre’ u należałoby zacząć od estetyki. Piwo nalewa się do szklanki lub kufla, inne naczynia niż te wykonane ze szkła odradza się. Trunek nie tylko traci swój smak, ale również jego serwowanie wygląda nieelegancko. Szklanka powinna być wysoka i niezbyt szeroka. Kufle natomiast wykonuje się z grubego szkła, zachowując szerokie rozmiary kufla. Obydwa naczynia muszą zostać umyte przed podaniem alkoholu. Wnętrza nie wyciera się.

Zachowując estetykę i reguły dobrego wychowania, piwo nalewa się tak, żeby nie pobrudzić szklanki. Inaczej nalewa się alkohol z beczki, a inaczej z butelki. Przelewając z beczki, należy trzymać szklankę lekko na ukos. Kiedy podaje się piwo z butelki, trzyma się szklankę prosto, a butelkę poziomo nad szklanką i ostrożnie przelewa się trunek. W obydwu przypadkach, dobrze byłoby uważać, żeby piana nie wydostała się poza szklane naczynie. Jeśli piana wydostanie się na ściany szklanki lub kufla, należy ją usunąć. Puszki wyglądają nieładnie, dlatego należy przelać alkohol do szklanego naczynia i wyrzucić puszkę.

Niektórzy lubią chłodne piwo, inni wolą cieplejsze. Jaka temperatura będzie najlepsza? Nie zaleca się podawania bardzo zimnego trunku, ponieważ piwo straci swój smak. Chłodny trunek powinien mieć ok. 10 stopni, a ciepły kilkanaście stopni Celsjusza. Temperaturę zachowuje się, przetrzymując piwo w chłodnych piwnicach, ewentualnie w lodówce. Przechowywane piwo chroni się przed światłem, gdyż dzięki temu dłużej można cieszyć się jego smakiem.

Smak piwa rozcieńczonego sokiem także ma swoich zwolenników i przeciwników. Savoir – vire nie widzi problemu w podawaniu piwa z sokiem, ale mieszanie z wodą jest nieeleganckie. Nie powinno się także wrzucać kostek lodu do kufla lub szklanki. Rozrzedzone piwo traci swój smak.

Czy savoir – vivre preferuje niektóre gatunki? Czy jasny lub ciemny kolor alkoholu ma znaczenie? Nie. Wybór piwa zależy od gustu osoby, które będzie je pić. Tak samo preferowanie jasnego lub ciemnego piwa. Różnica serwowania wynika z tego, czy trunek przechowuje się w butelce, czy w beczce. Jeśli podaje się piwo z butelki, kelner powinien przynieść ją razem ze szklanką i przelać alkohol przy kliencie.

A jak podane piwo najbardziej Wam smakuje? Pijecie z sokiem czy bez?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPodawanie do stołu – savoir-vivre
Następny artykułJak podawać whisky?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here