Mimo iż swoją karierę rozpoczęło dosyć późno, gdyż 30 lat temu – szczepy sauvignon blanc obecnie plantuje się już na każdym kontynencie. Najsłynniejsze odmiany pochodzą z Nowej Zelandii, Kalifornii i Chile. W zależności od tego, w jakim klimacie dojrzewały winogrona pozyskuje się różne smaki wina. Niektóre z odmian mogą mieć orzeźwiający, „świeży” smak, natomiast te wygrzewające się w ciepłym słońcu są słodkie. W pozyskiwaniu smaku ważną rolę odgrywa również sposób winifikacji wina (temperatura, itp.). wino to spożywa się wcześnie, to znaczy ze względu na wysoką kwasowość nie nadaje się do długiego przechowywania.

Dzięki swojemu intensywnemu, ostremu zapachowi łatwo rozpoznać sauvignon blanc. W smaku natomiast wyczuwalne są, w zależności od odmiany wina, przeróżne aromaty. Niektóre odmiany mają posmak trawy lub agrestu, inne natomiast przypominają paprykę, oliwki. Słodsze odmiany są bardziej owocowe.

Sposób podawania. Tak jak każde białe wino sauvignon blanc należy podawać schłodzone (8-10°) w przeznaczonych do tego kieliszkach. Idealnie komponuje się z owocami morza, serami, sałatkami, drobiem. Pasuje do dań z przyprawami takimi, jak czosnek, estragon i oregano.

Czym się kierujecie przy wyborze wina? Zdajecie się na intuicję czy bazujecie na swojej wiedzy?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here