Na początku przygotować trzeba wyprasowaną papierową, lnianą lub bawełnianą serwetkę. Dobrze, żeby była dość duża. Do złożenia ozdoby potrzeba będzie sporej ilości materiału lub papieru. Przygotować też można gwiazdę, imitującą tą betlejemską na choince, jeżeli serwetka będzie stać na wigilijnym stole.

  • Krok pierwszy

    Przygotowaną chustę zgina się na pół. Lnianą i bawełnianą serwetę można wyprasować żelazkiem na zagiętym brzegu. Ważne, żeby była dokładnie złożona, wystające boki nie będą elegancko wyglądać. Przycinanie nie jest dobrym pomysłem, krzywa choinka niezbyt pięknie się prezentuje.

  • Krok drugi

    Następnie należy tak ukształtować papier albo materiał, żeby otrzymać imitację koperty. Najlepiej będzie zagiąć rogi w niewielkie trójkąty. Potem składa się serwetę na pół. Otrzyma się trójkątny rożek, który można ułożyć w przestrzenną figurę i tak postawić na stole albo składać trójkąt w bardziej ozdobną choinkę. Jeśli ktoś woli ładniejszą wersję, zgina serwetkę w sposób przypominający harmonijkę. Znowu można delikatnie prasować zaginane brzegi.

  • Krok trzeci

    Otrzymaną ozdobę można uzupełnić betlejemską gwiazdą. Ewentualnie na papierze mogą znaleźć się domalowane choinkowe ozdoby, ale ostrożnie, żeby nie zniszczyć serwetki i z umiarem.

  • Krok czwarty

    Choinka może stać na ozdobnej podstawce, położyć ją też można na stole albo na eleganckim spodku. Dobrze sprawdzić, czy nie ma wystających rogów serwetki. Przygotować można też kilka serwetek. Savoir–vivre radzi wybrać te najlepiej złożone, ponieważ wystrój stołu musi być starannie przygotowany.

  • Zielony kolor choinki zaleca się na Boże Narodzenie. Ozdoba na ten czas może też mieć inne barwy, kojarzące się ze świętami. Na co dzień kolorystyka jest dowolna. Bardziej trzeba zwrócić uwagę na ogólny wystrój.

    Na stole znajdą się choinki wykonane z serwetki. Jeśli ozdoba ma stać na innych meblach, można złożyć ją z tektury albo z miękkiego papieru. Savoir–vivre doradza ostrożne ozdabianie błyszczącym papierem, szczególnie złotym i srebrnym. Jeśli papier ma błyszczeć, właściciel ozdabiający swój pokój powinien wykazać się dobrym gustem. Złota i srebrna choinka nie powinna być głównym elementem w pokoju. Nie może zasłaniać innych przedmiotów w pomieszczeniu oraz ewentualnych ozdób.

    Zobacz film – PozytywnaKuchnia (YouTube)

    Nakrywając do stołu macie na względzie etykietę? Czy stosowanie zasad savoir-vivre jest konieczne czy to niepotrzebne obciążenie?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak złożyć serwetki na Wielkanoc?
Następny artykułSkładanie serwetek – krawat krok po kroku

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here