Wielkanocny zając wymaga cierpliwości i dokładności, ale efekt wart jest wysiłku. Chcąc złożyć wielkanocny wzór, zaczyna się od złożenia serwetki na trzy równe części. Najlepiej, jeśli brzegi po prawej i lewej stronie składa się do środka serwetki. Powinno się uzyskać prostokątną chustę.

  • Krok pierwszy

    Jej górne, prawe krawędzie po obydwu stronach należy zagiąć, tak samo dolne rogi prostokąta. Teraz serwetka powinna mieć kwadratowy kształt. Dobrze byłoby wyprasować złożone boki żelazkiem. Chusta nie będzie się rozkładać.

  • Krok drugi

    Następnie formuje się uszy zająca. Należy wybrać, czy uszami będzie dolna, czy górna część serwetki. Wybrane boki (po prawej i po lewej stronie) składa się na pół. Następnie odwraca się formowanego zająca w taki sposób, żeby zagięty materiał położyć na drugą stronę, czyli na blat.

  • Krok trzeci

    Teraz trzeba zagiąć wystający trójkąt tak, aby leżał na serwetce. Ponownie można użyć żelazka i wyprasować złożoną chustkę.

  • Krok czwarty

    Następnie zaczyna się najtrudniejsza część składania wielkanocnego zająca. Znowu odwraca się serwetkę na drugą stronę. Tym razem wyprasowaną częścią na blacie. Podstawę trójkąta zawija się do środka. Końce muszą być mocno zwinięte, inaczej zajączek rozpadnie się. W ostatnim kroku delikatnie układa się uszy zajączka. Podstawa trójkąta musi być ustawiona na blacie.

  • Krok piąty

    Na stole także ładnie prezentować się będzie tulipan z serwetki. Ozdoba może być papierowa albo wykonana z materiału. Ta ostatnia wygląda bardziej elegancko. Chustę składa się na pół. Rogi po prawej i lewej stronie zagina się do środka.

  • Krok szósty

    Dolną część złożonej serwetki zakłada się do tyłu. Chusta powinna przypominać trapez. Żelazkiem można wyprasować otrzymany trapez. Łatwiej będzie utrzymać kształt tulipana.

  • Krok siódmy

    Następnie złożoną serwetkę ostrożnie zawija się w rulon. Dolne boki zakłada się na siebie. Można je delikatnie zszyć, szwy jednak nie mogą być widoczne. Teraz zagina się otrzymane w ten sposób liście przy łodydze tulipana, a „łodygę” kładzie się na stole. Powinna wystawać środkowa część chustki, imitująca kwiat tulipana.

  • Zobacz, jak je wykonać – PozytywnaKuchnia (YouTube)

    Jak ozdabiacie stół na Wielkanoc? Podzielcie się swoimi inspiracjami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSkładanie serwetek – płatek śniegu (+film)
Następny artykułSkładanie serwetek – choinka krok po kroku

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here