-
Krok pierwszy
Na początek należy przygotować dość dużą, kwadratową serwetkę. Śnieg kojarzy się z białym kolorem, Wigilia z czerwonym lub złotym, ale wybór barwy można pozostawić osobie, która zajmie się udekorowaniem stołu. Ona najlepiej będzie wiedzieć, jaki kolor jest najbardziej odpowiedni.
-
Krok drugi
Serwetkę obraca się na lewą stronę, wzorem na blacie. Dobrze będzie złożyć serwetkę na cztery, małe kwadraty, a następnie wyprostować chustę. Nie jest to jednak konieczne. Wszystkie rogi zagina się do środka. Teraz chusta będzie przypominała trochę mniejszy kwadrat. Jeśli jest wzorzysta, motyw powinien widnieć na przedniej i tylnej części.
-
Krok trzeci
Następnie znowu rogi serwetki zagina się tak, żeby znalazły się w środku. Kwadrat będzie nieco grubszy, dlatego dobrze uważać, żeby kształt nie rozpadł się. Jeśli nie pomaga prasowanie kciukiem, można użyć żelazka (nie może być gorące, jeśli używamy papieru, ponieważ wtedy zniszczy serwetkę).
-
Krok czwarty
Tak złożoną chustę, odwraca się na prawą stronę. Odwracając, należy przytrzymać wszystkie rogi papieru lub materiału. Spodnie rogi nie powinny być pomięte. Gdy serwetka zostanie położona na blacie, znów zagina się jej cztery rogi. Delikatnie można skleić środek kwadratu lub znów wyprasować boki żelazkiem. Jeśli środek zostanie sklejony, nie powinno to być widoczne.
-
Krok piąty
Ostatnim krokiem jest wywinięcie spodnich rogów, czyli tych po lewej stronie. Jeśli chusta lekko złoży się, należy taką ją zostawić. Serwetka będzie wyglądała jak płatek śniegu.
Ozdobnie złożoną serwetkę można położyć na talerzu. Może też stół zdobić lub być dodatkiem do wystroju jadalni, kuchni lub pokoju. Jeśli płatek śniegu będzie położony na talerzu, savoir–vivre radzi przygotować tyle serwetek, ilu przyjdzie gości. Gafą byłoby pominięcie kogoś. Sposób złożenia ozdoby nie musi pozostać tajemnicą gospodarza. Niegrzeczne natomiast będzie chwalenie się, jeżeli goście nie są zainteresowani. Gdyby ktoś chciał zatrzymać gwiazdę, podarowanie własnoręcznie wykonanej ozdoby byłoby miłym prezentem.
Zobacz, jak złożyć serwetkę – Pozytywna Kuchnia (YouTube)
Jak najczęściej składacie serwetki? Który ze sposobów jest Waszym zdaniem najlepszy?