O wyborze alkoholu bardzo często decyduje jego cena. Wbrew pozorom najtańsza ze wszystkich dostępnych możliwości jest wódka. Ważne jest zatem odpowiednie przeliczenie liczby gości, wyodrębnienie niepijącej młodzieży i dzieci oraz ustalenie ile osób należy wliczyć do grupy pijącej. Na tej podstawie należy podliczyć potrzebną ilość butelek wódki i dodatkowo kilka zapasowych. Na weselu przecież nie może zabraknąć alkoholu. Określając liczbę potrzebnych butelek wódki należy przyjąć założenie, że na każda osobę przypada pół litra. Natomiast kupując szampana, którym zostanie wzniesiony pierwszy toast należy przyjąć założenie, że na 5 osób przypada litr tego napoju.
Mimo to, wiele osób odchodzi od tradycyjnego modelu polskiego wesela, gdzie wódka leje się strumieniami a większość wujków już po kolacji nie jest w stanie tańczyć do rytmu. Stąd decyzja o wyborze bardziej wytrawnych alkoholi. Coraz popularniejsze staje się wino, które podawane do obiadu stanowi dla niektórych jedyny alkohol w czasie całego wesela. Tutaj również warto przyjąć pewne założenia, aby wina nie było ani za dużo ani za mało. Przede wszystkim wina nigdy nie pije się dużo, dlatego standardowa butelka 0,7 litra przypada zwykle na około 4-5 osób.
Inną alternatywą dla osób nie pijących wódki w czasie wesela może być piwo. Pojawia się ono jako weselny alkohol coraz częściej. Jednak podobnie jak wino i szampan, piwo nie stanowi głównego weselnego alkoholu dlatego nie powinno być go za dużo. Należy wyliczyć 2 półlitrowe butelki piwa na jedną osobę z wyjątkiem dzieci.
Weselny alkohol, ze względu na jego ilość i cenę najlepiej kupować w hurtowni. Należy jednak wybrać taką, która gwarantuje alkohol naprawdę dobrej jakości, aby gości nie struli się nim już po kilku kieliszkach. Poza tym niedopuszczalne jest podawanie ciepłego alkoholu, w szczególności wódki. Powinna był ona schłodzona do maksymalnie 10°C i na bieżąco podawana chłodna, gdy tylko na stołach zaczyna jej brakować. Doskonałym rozwiązaniem problemu ciepłej wódki, szczególnie kiedy wesele odbywa się latem, a temperatury są wysokie, jest ustawienie na stołach specjalnych pojemników z lodem, do których odstawiana będzie wódka. Dzięki temu długo utrzyma ona swoją niską temperaturę, a goście będą zadowoleni.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.