Po czym możemy poznać walentynkowe ciasteczka? Oczywiście po ich kształcie, motywach i wyjątkowej słodyczy. Charakter święta miłości i przyjaźni, najlepiej symbolizuje serce lub czerwony kolor.

Babeczki z poniższego przepisu są tak pyszne i słodkie a do tego wyglądają tak uroczo, że nie trzeba być zwolennikiem walentynek, aby się na nie skusić.

Jeśli nie jesteś mistrzem w kuchni, a chcesz zrobić swojej połówce lub znajomym słodką niespodziankę, możesz zrobić ciasteczka wcześniej, na próbę. Jeśli Ci się wszystko powiedzie, z wprawą wykonasz je ponownie, w dzień św. Walentego. Jeśli natomiast coś pójdzie nie tak, będziesz mogła przeanalizować jeszcze raz wszystkie czynności i poprawić błędy.

Zatem zaczynamy!

Do wypieku 4 babeczek

4 foremki do ciastek (w kształcie małego kubka),
papier śniadaniowy,
masło,
tabliczka gorzkiej czekolady,
kostka masła,
3 jajka,
3/4 szkl. cukru (może być mniej lub więcej w zależności od upodobań),
1/2 szkl. mąki, truskawki do dekoracji.

  • Krok pierwszy

    Pieczenie zaczynamy od włączenia piekarnika i ustawienia go na temperaturę 200 st. C. Kiedy piec będzie się grzać, z papieru śniadaniowego wycinamy kółka odpowiadające rozmiarem foremkom.

    photoxpress.com

  • Krok drugi

    Kubeczki smarujemy dokładnie masłem, a na spód układamy kawałki papieru. Do środka wsypujemy cukier, tak aby oblepił ścianki posmarowane tłuszczem (nadmiar wysypujemy z foremki).

  • Krok trzeci

    Kolejnym krokiem będzie rozpuszczenie czekolady. Pokruszoną czekoladę wraz z pociętą kostką masła, wkładamy do garnka, który stawiamy w większym naczyniu z wodą i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Mieszamy zawartość aż do całkowitego stopienia i powstania płynnej masy.

    babeczki

    sxc.hu

  • Krok czwarty

    Następnie mieszamy jajka, cukier i mąkę. Kiedy otrzymamy gładką masę, powoli i stopniowo dolewamy czekoladę, cały czas mieszając.

  • Krok piąty

    Tak otrzymane ciasto wlewamy do 3/4 wysokości foremek. Następnie wkładamy je do rozgrzanego już piekarnika i pozostawiamy na ok. 12 minut, utrzymując temperaturę na poziomie 200 st.C. Słodkości będą gotowe, kiedy urosną a przy brzegach zaczną pękać.

    bab

    sxc.hu

  • Aby przełożyć je na talerz, należy wyciąć nożem w około. Dla doskonałego efektu końcowego, na szczycie układamy dorodną truskawkę.
    Smacznego!

    Znacie jakieś inne fajne przepisy na ciastka walentynkowe? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak czytać wykres świecowy?
Następny artykułJakie dania przygotować na Wielkanoc?

Anita Szot – absolwentka Kulturoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nauczyciel przedszkolny. Autorka cyklu artykułów o tradycjach świąt polskich publikowanych na łamach skierowanego do irlandzkiej Polonii „Życia w Irlandii”. W serwisie Spec.pl publikuje autorskie zdjęcia.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Moją pasją są podróże, odkrywanie nowych miejsc oraz związana z nimi kultura. Ciągle zgłębiam wiedzę dotyczącą polskich i zagranicznych tradycji. Różnorodność kultur na świecie, ich wytwory, obyczaje i zachowania są dla mnie niezmiernie ciekawe i inspirujące.  W moim polu zainteresowania szczególne miejsce zajmuje polska obrzędowość ludowa, dlatego zajmuje się pisaniem porad w dziale Okoliczności. Uwielbiam też orientalne klimaty przesycone głębokimi barwami i unoszącym się zapachem pikantnych przypraw.

Oprócz pisania, zajmuje się także pracą z dziećmi przedszkolnymi i staram się nieustannie wdrażać je w zachowań prokulturowe. Krzewienie rodzimej tradycji oraz życie w poszanowaniu odmienności kulturowej to główne cele, jakie przyświecają mojej pracy.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here