Wielkanoc Jakie dania przygotować na Wielkanoc?

Jakie dania przygotować na Wielkanoc?

-

W dniu Zmartwychwstania Pańskiego, cała rodzina zasiada do wystawnego śniadania. Wszystkie pokarmy z wiklinowego koszyka, wyglądają tak smakowicie i zachęcająco, że trudno im się oprzeć. Kolorowe jajka, pachnące kiełbasy i wędliny, chrupiący chleb. Do tego lubiane przyprawy i ostry jak brzytwa chrzan. Po takim posiłku nikt nie wstanie od stołu głodny.

Wielkanocny stół to przede wszystkim barwne jajka, mazurek i babka piaskowa. Te pyszności mocno zakorzeniły się w polskiej tradycji.

Przedstawmy zatem przepis na słodki mazurek, którego aromat, długo będzie utrzymywał się w powietrzu.

Mazurek
Kruche ciasto:
180 g mąki,
100 g chłodnego masła,
4 łyżki zimnej wody,
łyżka cukru pudru.
Masa kajmakowa:
słodzone mleko skondensowane w puszce,
50 g masła,
łyżka cukru waniliowego,
2 łyżki płatków migdałowych.

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, które układamy na papierze do pieczenia i formujemy w prostokąt, zawijając brzegi. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Przed końcem chłodzenia włączamy piekarnik na 180 st. C, aby się rozgrzał. Wkładamy ciasto i pieczemy początkowo tylko od spodu, przez około 15 minut.

Po tym czasie wyciągamy i przygotowujemy masę. Potrzebna do tego będzie patelnia teflonowa. Wlewamy skondensowane mleko, masło oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy, aż powstanie budyń. Kajmak jest gotowy, zatem wlewamy go na ciasto. Ostatnią czynnością będzie prażenie płatków migdałowych, poprzez krótkie podgrzanie na patelni, bez żadnych dodatków. Posypujemy orzechami i gotowe.

Przepis jest łatwy i zajmuje niewiele czasu, a jego cudowny smak zachwyci gości. Oprócz słodkości na wielkanocnym stole często gości żurek, śledzie, biała kiełbasa przyrządzana na wiele sposobów. W ferworze przygotowań, nie zapomnijmy o tym, że najważniejsza jest atmosfera i rodzinne chwile wzruszeń.

Znacie inne wielkanocne przepisy? Podzielcie się nimi!

Anita Szot

Anita Szot – absolwentka Kulturoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nauczyciel przedszkolny. Autorka cyklu artykułów o tradycjach świąt polskich publikowanych na łamach skierowanego do irlandzkiej Polonii „Życia w Irlandii”. W serwisie Spec.pl publikuje autorskie zdjęcia.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Moją pasją są podróże, odkrywanie nowych miejsc oraz związana z nimi kultura. Ciągle zgłębiam wiedzę dotyczącą polskich i zagranicznych tradycji. Różnorodność kultur na świecie, ich wytwory, obyczaje i zachowania są dla mnie niezmiernie ciekawe i inspirujące.  W moim polu zainteresowania szczególne miejsce zajmuje polska obrzędowość ludowa, dlatego zajmuje się pisaniem porad w dziale Okoliczności. Uwielbiam też orientalne klimaty przesycone głębokimi barwami i unoszącym się zapachem pikantnych przypraw.

Oprócz pisania, zajmuje się także pracą z dziećmi przedszkolnymi i staram się nieustannie wdrażać je w zachowań prokulturowe. Krzewienie rodzimej tradycji oraz życie w poszanowaniu odmienności kulturowej to główne cele, jakie przyświecają mojej pracy.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Adaptacja piwnicy do celów mieszkalnych – jak, krok po kroku

Adaptacja piwnicy do celów mieszkalnych w zależności od jej stanu wymaga przeprowadzenia dokładanych oględzin. Aby zamieszkać w piwnicy, musi ona odpowiadać przeciętnemu standardowi mieszkaniowemu, a niekiedy doprowadzenie jej do takiego stanu może być kosztowne i pracochłonne. Jak należy zaplanować adaptację piwnicy? Na jakie elementy należy zwrócić szczególną uwagę?

Masaż wodny – przeciwwskazania

Masaż wodny, czyli inaczej bicze wodne albo natrysk skupiony, może być wykonywany na całym ciele. Oprócz pozytywnych korzyści, jakie ze sobą niesie, mogą jednakże wystąpić też pewne efekty uboczne, wpływające negatywnie na nasz organizm. Dlatego należy przez zabiegiem koniecznie zapoznać się z przeciwwskazaniami.

Zobacz też

Menu na uroczysty obiad

Menu na uroczysty obiad dobiera się zgodnie z regułami savoir – vivre’ u. Według etykiety ustalone są potrawy, które zostaną podane, ich kolejność oraz sztućce, za pomocą których zostanie zjedzony posiłek. Wybór menu zależy od uroczystości, którą honoruje się eleganckim obiadem, od gustu gospodarzy i gości, ale podstawowe potrawy nie zmieniają się. Jak dobierać menu?

Jak znaleźć dobrą firmę rekrutacyjną w Krakowie?

Już nie tyle z roku na rok, co z miesiąca na miesiąc rośnie popyt na profesjonalne usługi rekrutacyjne. Pandemia...

Kto może prowadzić szkolenia BHP?

Prowadząc firmę, jednym z obowiązków przedsiębiorcy, który dodatkowo zatrudnia pracowników, jest przeprowadzenie szkoleń z zakresu BHP. Kto może się...

Może Cię zainteresuje: