W dniu Zmartwychwstania Pańskiego, cała rodzina zasiada do wystawnego śniadania. Wszystkie pokarmy z wiklinowego koszyka, wyglądają tak smakowicie i zachęcająco, że trudno im się oprzeć. Kolorowe jajka, pachnące kiełbasy i wędliny, chrupiący chleb. Do tego lubiane przyprawy i ostry jak brzytwa chrzan. Po takim posiłku nikt nie wstanie od stołu głodny.
Wielkanocny stół to przede wszystkim barwne jajka, mazurek i babka piaskowa. Te pyszności mocno zakorzeniły się w polskiej tradycji.
Przedstawmy zatem przepis na słodki mazurek, którego aromat, długo będzie utrzymywał się w powietrzu.
Mazurek
Kruche ciasto:
180 g mąki,
100 g chłodnego masła,
4 łyżki zimnej wody,
łyżka cukru pudru.
Masa kajmakowa:
słodzone mleko skondensowane w puszce,
50 g masła,
łyżka cukru waniliowego,
2 łyżki płatków migdałowych.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, które układamy na papierze do pieczenia i formujemy w prostokąt, zawijając brzegi. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Przed końcem chłodzenia włączamy piekarnik na 180 st. C, aby się rozgrzał. Wkładamy ciasto i pieczemy początkowo tylko od spodu, przez około 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy i przygotowujemy masę. Potrzebna do tego będzie patelnia teflonowa. Wlewamy skondensowane mleko, masło oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy, aż powstanie budyń. Kajmak jest gotowy, zatem wlewamy go na ciasto. Ostatnią czynnością będzie prażenie płatków migdałowych, poprzez krótkie podgrzanie na patelni, bez żadnych dodatków. Posypujemy orzechami i gotowe.
Przepis jest łatwy i zajmuje niewiele czasu, a jego cudowny smak zachwyci gości. Oprócz słodkości na wielkanocnym stole często gości żurek, śledzie, biała kiełbasa przyrządzana na wiele sposobów. W ferworze przygotowań, nie zapomnijmy o tym, że najważniejsza jest atmosfera i rodzinne chwile wzruszeń.
Znacie inne wielkanocne przepisy? Podzielcie się nimi!