Święta Jakie menu na Barbórkę?

Jakie menu na Barbórkę?

-

Podczas imprezy, gdzie piwo leje się hektolitrami, podane dania muszą być syte, aby biesiadnicy mieli siłę na całonocną zabawę.

Jednym z dań, którego nie może zabraknąć na „barbórkowym” stole jest golonka.

Można ją przyrządzić w postaci golonkowych pekli. Najpierw należy przyrządzić odpowiedni wywar składający się z drobno pokrojonej, gotowanej marchewki, cebuli i czosnku. Następnie wodę z warzywami studzimy, po czym zalewamy nią oczyszczoną wcześniej z włosków golonkę. Całość najlepiej pozostawić na ok. 5 dni w zimnej piwnicy lub lodówce. Wyciągniętą golonkę dokładnie opłucz.

Innym przysmakiem jest golonka z cebulą. Aby golonka była smaczna, podsmaż ją na roztopionym smalcu, układając skórką do dołu. Następnie obracaj na brytfance tak, aby równomiernie się podsmażyła. Dodaj przyprawy: angielskie ziele, liść laurowy, pieprz oraz przyprawę warzywną. Nie zapomnij o pokrojonej w piórka cebuli. Całość podlej niewielka ilością wody i duś, aż mięso stanie się miękkie.

Kolejnym regionalnym daniem jest krupniok, czuli kaszanka (kiszka). Krupniok należy podsmażać na tłuszczu z dodatkiem cebuli do momentu, aż z dwóch stron poczernieje. Palce lizać!

Barbórkowym rarytasem jest także kapusta zasmażana i ziemniaki z majerankiem. Kapustę należy ugotować w ziołach z dodatkiem kminku i liścia laurowego. Po ugotowaniu, odcedź ją i na chwilę odstaw na bok. Przygotuj zasmażkę z mąki pszennej i masła. Zasmażkę wlej do kapusty, odpowiednio dopraw ją solę, pieprzem i magą. Kolejnym elementem dania są ziemniaki z majerankiem. Ugotuj je, a następnie pokrój w plasterki, posyp przyprawą i wymieszaj razem z kapustą.

Na deser zaserwuj jabłka w cieście cynamonowym. Obrane i pozbawione komory nasiennej jabłka pokrój w plastry grubości do ok. 8 mm. Plastry opanieruj w mące pszennej. Zrób ciasto z mąki, mleka i roztrzepanego jajka. Koniecznie dopraw je cukrem i cynamonem (jego ilość zależy od preferencji smakowych). Otocz w nim opanierowane wcześniej plastry jabłek. Tak przygotowane jabłka podsmażaj, aż przybiorą złocistą barwę.

Na koniec posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Jakie dania przygotowujecie na Barbórkę? Pochwalcie się swoimi przepisami w komentarzu!

Poprzedni artykułJaki prezent na prymicje?
Następny artykułWzrost cen w 2012 roku
Joanna Nieć

Joanna Nieć – kulturoznawca i menager kultury. Dziennikarskie kroki stawiała w kilku redakcjach. Zaczynała w miesięczniku studenckim, potem weszła z piórem do krakowskiej prasy. Współpracowała także z lokalną telewizją internetową. Opisywała, relacjonowała, komentowała. Zawsze stawia na rzetelność komunikatu i jednoczesne przekazanie go z polotem. Laszka sądecka od kilku lat związana z Krakowem.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Dotychczasowa edukacyjna i zawodowa ścieżka pokazała mi, że pisanie sprawia mi największą frajdę. Pisałam o krakowskich wydarzeniach codziennych, mam na swoim koncie kilka felietonów i wywiadów. Najbardziej cieszyło mnie pisanie o kulturalnych imprezach w Krakowie.

Podpatrywanie studenckiego życia i uczestniczenie w nim pozwoliło mi wychwycić kilka smaczków z imprezowego życia studenta. Każdą obserwację pointowałam w głowie odpowiednimi wnioskami i rozwiązaniami, czego wyrazem są moje porady na Spec.pl. Okazało się, że imprezowanie ma swoje zagwozdki, na które trzeba znaleźć patent.

W swoich poradach staram się podpowiedzieć, jak w danej sytuacji należy się zachować – żeby zabłysnąć, lub się nie zachowywać – żeby nie zbłaźnić się. Podaję na tacy propozycje imprezowego menu oraz sposoby zorganizowania domówki czy parapetówki. Sprawy z pozoru proste. Z pozoru, bo zazwyczaj okazuje się, że rzeczy proste są najbardziej skomplikowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Ćwiczenia z hantlami

Ładne i estetyczne ramiona, bez zwisających „falbanek” to marzenie wielu osób. Niestety ramiona to część ciała trudna do wyćwiczenia, szczególnie dla kobiet. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych! Odpowiednie ćwiczenia oraz hantle pomogą nam uzyskać wymarzone ramiona. W zależności od zaawansowania, nie chcąc zrobić sobie krzywdy, używamy hantli o odpowiedniej wadze: 0,5 kg, 1 kg lub 1,5 kg. Jeśli nie mamy hantli możemy wykorzystać butelki z wodą.

Jak zapleść kłosa?

Kłos, jak inne sploty, jest ostatnio modną fryzurą. Czeszą się w nią gwiazdy i modelki z pokazu Lela Rosy, Caroliny Herrery czy Marca Jacobsa. Wystarczy kilka minut i grzebień, aby zamienić nudną, codzienna fryzurę w czarującą plecionkę.

Zobacz też

Jak wygląda odprawa na lotnisku?

Podróż samolotem dla jednych jest przyjemnością, dla innych ogromnym stresem. Bez względu na to, do jakiej grupy należymy, jeżeli nie chcemy zostać zaskoczeni procedurami, które obowiązują na lotnisku, warto jest dowiedzieć się, jak dokładnie wygląda odprawa. Nie tylko zaoszczędzimy sobie niepotrzebnych nerwów podczas szukania na ostatnią chwilę skrytych głęboko w walizce dokumentów, lecz także unikniemy wydatków związanych z nieplanowaną koniecznością dopłaty za nadbagaż. Poniżej przedstawiamy, krok po kroku, proces odprawy lotniskowej.

Wiosenny luz, czyli bluzy na wiosnę

Bluza dresowa to, po dżinsach i t-shircie, najbardziej wszechstronny ubiór. Jej sportowy charakter nie przeszkadza zestawiać ją w zupełnie niesportowych...

Uwielbiane przez dzieci maskotki ze Świnką Peppą

Świnka Peppa jest jedną z ulubionych bohaterek kreskówek dla dzieci w Polsce. Wiele z nich codziennie towarzyszy uroczej śwince...

Może Cię zainteresuje: