Wielkanoc Mazurek – przepis

Mazurek – przepis

-

Jak zrobić mazurka na święta wielkanocne?

400 g mąki,
kostka masła,
150 g cukru pudru,
ok. 100 g zwykłego cukru,
5 jajek (podzielonych na białka i żółtka),
ok. 100 g wiórków kokosowych.

Najpierw trzeba rozdzielić jajka – osobno białka, osobno żółtka. Żółtek wystarczyłoby nawet 2 -3, ale aby nie marnować można użyć wszystkich pięciu.

Mąkę, masło (miękkie, ale nie stopione), żółtka i cukier puder zagniatamy na ciasto. Nie powinno być zbyt tłuste i klejące, wtedy należy dodać mąki. Nie powinno być też za kruche – wtedy należy dodać nieco masła. Ciasto powinno mieć idealną konsystencję – nie kleić się, być lekko kruche, dość ciężkie.

Ciasto formujemy w kulę i na chwilę odkładamy do lodówki. W tym czasie robimy pianę z białek. Piany im więcej tym lepiej, dlatego 5 białek to minimum. Ubijamy pianę na sztywno (sprawdzamy to odwracając miskę z pianą do góry dnem – jest to ryzykowny, ale najlepszy sposób), a następnie dodajemy do niej cukier (zwykły) oraz wiórki kokosowe i mieszamy razem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na ciasto wykładamy pianę i mazurek jest gotowy do pieczenia. Wkładamy go do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Jeśli piana się za bardzo przypieka – można ją przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu mazurek można dowolnie przystroić.

Znacie inny przepis na mazurek? Podzielcie się nim w komentarzu.

Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Owoce, warzywa w październiku – jakie kupować?

Październik to środek jesieni - czasem rozpieszcza nas słońcem, czasem zbliża się aurą do listopada. Pojawiają się nocne przymrozki i to one sprawiają, że jedne warzywa giną, inne zaś nabierają smaku.

Jak grać w Eurobusiness? Zasady

Eurobiznes (eurobusiness) to rodzima gra planszowa bazująca na inne grze - monopoly. W eurobiznes gra się w dwie do czterech osób. Celem gry jest zdobycie możliwie największego majątku. Osiąga się to poprzez kupowanie nieruchomości oraz zarabianie na nich. Gracze rzucają na przemian kostką - wyrzucona ilość oczek określa o ile pól przesuwa się na planszy pionek danego zawodnika. Na planszy znajduje się czterdzieści pól. Oprócz nieruchomości występują tam pola z niespodzianką (szansą), pole oznaczające pobyt w więzieniu, z siecią wodociągową, z elektrownią atomową, areszt oraz ze stratą (kara pieniężna).

Zobacz też

Picie płynów podczas posiłku

Wiele osób nie wyobraża sobie przetrwania posiłku bez szklanki płynu, który ułatwia nam przeżucie zbyt suchego pokarmu. Czy jednak jest to zdrowy nawyk? W jaki sposób popijanie pożywienia w trakcie posiłków wpływa na pracę naszego układu pokarmowego?

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: