Przepisów na upiecznie babki wielkanocnej jest bardzo dużo. Wiele gospodyń ma swoje wypróbowane, które dostały od mam i babć.
Do upieczenia babki drożdżowej potrzebujemy: mąki, jajek, drożdży, cukru, masła, soli i cukru waniliowego. Smaku dodaja także dorzucone do ciasta rodzynki. Mieszamy wszystko w róznych proporcjach, my przedstawimy jedną z wielu propozycji na przygotowanie wielkanocnej baby.
jedno jajko i cztery żółtka, 6 dag drożdży, mleko do rozrobienia drożdży, pół szklanki cukru, pół kostki masła, szczypta soli i cukier waniliowy rodzynki, ilość według uznania.
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, odrobiną soli, łyżką cukru i mąki. Łączymy składniki i odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy całość ściereczką i nie zaglądamy. Z żółtek możemy utrzeć kogel mogel. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy powoli pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułkę. Wlewamy wyrośnięte ciasto i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu polewamy ciasto lukrem.
Większość przepisów na babkę wielkanocną proponuje takie same wykonanie ciasta. Możemy je udekorować na swój sposób, dodać aromat, jaki lubimy. Niekórzy wrzucają do ciasta oprócz rodzynek skórki pomarańczy i kandyzowane owoce. Jednego możemy być pewni babka zniknie z wielkanocnego stołu bardzo szybko.
Znacie inne fajne przepisy na Wielkanocne baby? Podzielcie się nimi!