Wielkanoc Czekoladowe jajka wielkanocne - przepis

Czekoladowe jajka wielkanocne – przepis

-

Do zrobienia czekoladowych jajek potrzebujemy czekolady i foremek, z których powstaną jajka. Foremkami mogą być wydmuszki z surowych jaj, opakowania po kupionych czekoladowych jajkach, w sklepach można znaleźć także plastikowe foremki. Różne naczynia, które przydadzą się nam do wykonania jajek, znajdziemy także w domu. Grunt by nasze jajko przypominało jajko.

Pierwszym sposobem na zrobienie czekoladowega jajka jest wykorzystanie wydmuszek. Wydmuszka musi być dokładnie umyta i wypłukana w środku gorącą wodą. Jedną strone wydmuszki dokładnie zaklejamy. Czekolade uzyskać najłatwiej przez roztopienie kilku tabliczek czekolady. Roztopioną i gorącą czekolade wlewamy ostrożenie do wydmuszek. Przyda się nam tu opakowanie na jajka, które posłuży za stojak. Do wlewania czekolady przyda się natomiast np. strzykawka do dekoracji ciast. Zapewni nam to precyzję wprowadzania czekolady. Zaklejamy drugi otwór i odkładamy jaja do ostygnięcia, a później do lodówki. Po kilku godzinach wystarczy rozbić i obrać skorupkę. Czekoladowe jaja są gotowe do zjedzenie. Tak samo postępujemy z innymi foremkami, które mamy.

W podobny sposób możemy uzyskać jajka dwukolorowe. Rozpuszczamy dwa rodzaje czekolady: białą i ciemną. Najpierw wstrzykujemy do wydmuszki ciemną czekoladę. Czekam aż zastygnie i wlewamy drugą czekoladę. Kolory mogą się odrobinę wymieszać, ale dzięki temu nasze jajka będą dużo ładniejsze.

Odpowiednich foremek możemy poszukać również pośród domowych naczyć. Przydadzą się na przykład stojaki na jajka ugotowane na miękko. Nalewamy ciepłą czekolade do jednego stojaczka i do drugiego. Po lekkim przestygnięciu delikatnie składamy obie części, odwracając jeden stojak do góry nogami. Część czekolady może nam wypłynąć, ale powinno udać się nam skleić całość. Ważne, by foremki wyścielić folią aluminiową, w innym razie będziemy mieć problem z wyciągnięciem naszego jajka.

Uwaga!

Nasze czekoladowe jajka możemy zjeść, dać bliskim w prezencie albo wykorzystać do ozdobienia mieszkania.

Znacie inne przepisy na wielkanocne słodkości? Podzielcie się nimi.

Katarzyna Olchowska

Katarzyna Olchowska - z wykształcenia politolog, dziennikarz z wyboru. Niepoprawna optymistka szukająca niezwykłości w codziennych sprawach. Od 10 lat związana z różnymi stacjami radiowymi. Ma za sobą także współprace z gazetą. Jako reporterka zajmuję się sprawami miasta i zwykłych ludzi. Prywatnie pasjonatka gór, a także fanka czerwonych butów i zielonej herbaty. W serwisie Spec.pl specjalistka od okoliczności, bo żadne okoliczności nie są jej obce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Przyprawy do chleba

Bez względu na to, czy masz ochotę na chleb z masłem, kanapkę czy też zabierasz się do pieczenia własnego pieczywa, odpowiednio dobrane przyprawy mogą wiele zdziałać dla smaku i zapachu wszystkiego tego, co z chlebem związane.

Gulasz wieprzowy – przepis

Gulasz wieprzowy, choć nazwa pochodzi z języka węgierskiego, jest jednym z głównych mięsnych dań w wielu krajach.

Zobacz też

Jakie mleko dla rocznego dziecka?

Mleko zajmuje w diecie dziecka ważne miejsce, przede wszystkim ze względu na zawarte w nim mnóstwo wapnia i białko. Po ukończeniu przez malucha pierwszego roku życia repertuar mlecznych napojów poszerza się. Oczywiście mamy mogą w dalszym ciągu karmić piersią, ale na rynku dostępne jest również mleko modyfikowane, krowie oraz sojowe.

Czym zajmuje się E100?

Firma E100 jest międzynarodowym dostawcą usług dla firm transportowych. Od ponad 20 lat pomagamy firmom uprościć procesy związane z...

Jak rozmawiać o zaburzeniach osobowości z bliskimi: jak uniknąć stigmatyzacji i jak zbudować zrozumienie dla problemów emocjonalnych

Zaburzenia osobowości są jednym z najtrudniejszych do zrozumienia problemów emocjonalnych. Chociaż nie są one rzadkie, wiele osób nadal nie...

Może Cię zainteresuje: