Typowo wielkanocnym ciastem są mazurki. Najprościej rzecz ujmując to kruchy placek z dużą ilością bakalii, ale sprawa z mazurkami wcale nie jest taka prosta, bo nadzienie można przygotować na wiele sposobów. Placek smarujemy dżemami, nakładamy na niego pianę z białek, możemy też nałożyć mak albo bakalie. Mazurek może być migdałowy albo orzechowy. Na cieście pojawiają się kandyzowane owoce i rodzynki. Znakiem rozpoznawczym mazurka jest dekoracja. Masy przykrywamy polewą, a na niej układamy różne wzorki. Mogą to być kwiatki, świąteczne napisy i elementy związane z Wielkanocą: gałązki bazi, kurczaki i jajka. Wszystko to można ułożyć ze słodkich składników.
Przepis na ciasto na mazurki:
1/2 kg mąki,
25 dag margaryny,
15 dag cukru pudru,
2 żółtka,
jedno jajko,
2-3 łyżki gęstej śmietana,
sok z połówki cytryny,
szczypta soli
cukier waniliowy.
Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Później przygotowujemy placki.
Wielkanocna baba to także stałe danie na świątecznym stole. Przygotowanie babki wiąże się z wyrabianiem ciasta drożdżowego. W sumie przyrządzenie ciasta, jego wyrośnięcie i upieczenie zajmie nam około 3 godzin. Nie zapomnijmy wrzucić do masy rodzynek i migdałów. Baba powinna wyjść puszysta, delikatna i pachnąca. Ciasto polewamy lukrową polewą. Do upieczenia wielkanocnej babki potrzebujemy specjalnej foremki.
Na przygotowanie prostej babki wielkanocnej potrzebujmy: mąki, drożdży, jajek, soli, mleka, cukru, masła i rodzynek. Proporcje zależą od tego w jakim naczyniu pieczemy ciasto i ile porcji przygotowujemy.
Nie ma też jednego przepisu na sernik. Prawie każda gospodyni domu ma swój wypróbowany sposób na to ciasto. Sernik może być upieczony na makowcu, na kruchym cieście, z morelami albo wiórkami kokosowymi. Jedno jest pewne: to jedno z najsmaczniejszych ciast pojawiających się na polskim stole.
Składniki na sernik tradycyjny: kilogram dwukrotnie zmielonego twarogu, 10 żółtek, 8 białek, 1,5 szklanki cukru, 25 dag masła lub margaryny, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, wanilia i rodzynki.
Pysznym wielkanocnym deserem jest pascha. To słodka potrawa, która powstaje na bazie twarogu i jajek. Dodaje się jeszcze rodzynki, wanilie, migdały i cukier. Pascha przywędrowała do polskiej kuchni z Rosji i Ukrainy. Paschę podaje się w kształcie ściętej piramidy.
Jakie ciasta Wy pieczecie na Wielkanoc? Bez jakich słodkości się nie obędziecie?