Przygotuj poniższe składniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
30 g masła
pół kostki bulionowej lub warzywnej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Bób umyć, włożyć do garnka, zalać lekko osoloną wodą, włożyć połowę porcji masła i gotować aż do miękkości (ok. 15 minut). Następnie wyjąć go z wody, z której odlać 1,5 szklanki, ostudzić i obrać ze skórki. W odlanej wodzie rozpuścić pół kostki bulionowej lub warzywnej. W rondelku rozpuścić pozostałą część masła i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Po kilku minutach dodać wyciśnięty czosnek, obrany bób i bulion. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem.
Podawać z czosnkowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, serowymi paluchami itp.
Druga wersja zupy krem z bobu
0,5 kg świeżego bobu
2 łyżki oliwy
1 cebula
4 ziemniaki
ok. 1.5 l bulionu mięsnego bądź warzywnego
20 dag wędzonego boczku
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
natka pietruszki
Bób umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, ostudzić i obrać ze skórki. W garnku zeszklić na oliwie drobno pokrojoną cebulę, włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilkę je podsmażyć, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować. Kiedy ziemniaki są miękkie, dodać bób, gotować zupę ok. 3-4 minut, wyłączyć, wyjąć listek laurowy i ziele angielskie, po czym całość dobrze zmiksować. Wędzony boczek pokroić w drobna kostkę i wytopić na patelni dobrze podsmażone skwarki, Wyjąć z patelni na papierowe ręczniki. Zupę krem z bobu rozlać do talerzy, posypać skwarkami z boczku i posiekaną natka pietruszki.
sxc.hu
Znacie inny przepis na krem z bobu? Podzielcie się nim w komentarzu.