Wykonanie
3 litry wody oligoceńskiej,
3 sztuki marchwi,
1 korzeń pietruszki,
pół selera,
zielona część pora,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
kurkuma,
bulion wegetariański lub kostki warzywne,
pieprz ziarnisty – 6 sztuk,
2 liście laurowe,
2 liście ziela angielskiego,
przyprawa – ziarenka smaku,
sól – szczypta,
pieprz ziołowy,
garść zielonej pietruszki.
-
Krok pierwszy
Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić wzdłuż.
-
Krok drugi
Jedną cebulę opiec na palniku, drugą pokroić w półksiężyce.
-
Krok trzeci
Całość wraz z pieprzem ziarnistym, liśćmi laurowymi i liśćmi ziela angielskiego zalać 3 litrami wody oligoceńskiej i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
-
Krok czwarty
Pod koniec gotowania dodać dwa całe ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Podawać z cienkim makaronem.
Znacie inny przepis na rosół wegetariański? Podzielcie się nim z nami.