Dodajemy go do mięsnej galarety, sosu majonezowego, do tzatziki i zupy bałkańskiej, czorby i gulaszów, do kiszenia ogórków i przygotowania innych pikli, do różnego rodzaju marynat i zapraw, czemu więc by nie przyrządzić z niego zupy? Do jej wykonania
1 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
3 główki czosnku
3-4 ziemniaki
oliwa z oliwek lub olej
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kila ziaren czarnego pieprzu sól
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części, rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek podzielić na ząbki, które pozostawić w łupince, umieścić je między ziemniakami, wszystko skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Po tym czasie zagotować bulion, dodać do niego liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Dołożyć podpieczone ziemniaki, upieczony czosnek wycisnąć z każdego ząbku. Zupę gotować ok. 10 minut. Następnie wyjąć liść laurowy, resztę składników zmiksować blenderem, doprawić solą do smaku.
Podawać z czosnkowymi grzankami z pszennego pieczywa i garstką startego żółtego sera.
Druga propozycja zupy kremu z czosnku związana jest już nie z zagęszczaniem jej przez dodane ziemniaki, ale ze smakiem żytniego razowego chleba. Do jej przygotowania będzie potrzebne:
1 l rosołu drobiowego
20 dag żytniego razowego chleba
1 cebula
50 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 główka czosnku (6-8 ząbków czosnku)
2 żółtka
2 łyżki śmietany 12%
sól
Chleb odkroić ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na patelni, skropić oliwą i podsuszyć na patelni do postaci chrupkich grzanek. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki, zeszklić w rondlu na maśle. Kiedy zacznie się rumienić, dorzucić obrane ząbki czosnku, chlebowe grzanki, chwilkę podsmażyć, zalać rosołem (dodać ulubione zioła do smaku) i gotować pod przykryciem na małym gazie ok. 30 – 40 minut. Następnie przetrzeć przez sito bądź zmiksować blenderem. Doprawić solą. Zaciągnąć zupę żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Podawać z czosnkowymi grzankami.