Do przygotowania zupy krem z cebuli będzie potrzebne:
1,5 l bulionu warzywnego bądź mięsno-warzywnego
300 g cebuli
40 g mąki
60 g masła
sól, czarny pieprz
Cebule obrać, pokroić na cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanym w rondlu maśle na jasnozłoty kolor. Następnie oprószyć mąką i zmniejszywszy ogień prażyć mąkę do uzyskania przez nią jasnobrązowego koloru. Zalać wszystko bulionem, doprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Podawać z grzankami z pszennej bułki lub kromkami pełnoziarnistego pieczywa.
Jeśli jednak smak przetartej cebuli nie bardzo nam odpowiada, możemy przygotować zupę cebulową bez miksowania warzywa. Podsmażona cebulka mimo gotowania zachowuje swoją jędrność, a powstały dzięki niej niesamowity smak i aromat wywaru uczyni niemal z każdego nas miłośnikiem tej prostej, a jednak bardzo smacznej zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne:
2 l bulionu warzywnego bądź mięsno-warzywnego
1 – 1,5 kg cebuli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren kolorowego pieprzu
liść laurowy
sól
4-5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
pszenny chleb tostowy
kilka plastrów żółtego sera
Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju lub oliwie do jasnozłotego koloru. Następnie zalać bulionem, dodać ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować pod przykryciem 20 minut, wywar nabierze ładnego, złotego koloru, w razie potrzeby doprawić solą. Posiekać natkę pietruszki. Przygotować tosty z serem w tosterze. Zupę rozlać do miseczek, posypać posiekaną natką, podawać z tostami położonymi na talerzyku obok.
Znacie inny przepis na zupę krem z cebuli? Podzielcie się nim z nami.