1 kg ryby morskiej,
3 ziemniaki,
4 cebulki,
3 marchewki,
1 korzeń selera,
2 pomidory,
1/2 szklanki oliwy,
1 szklanka ryżu,
sól,
pieprz.
Sos jajeczno-cytrynowy:
1-2 szklanki bulionu warzywnego,
2 jajka,
sok z 1 cytryny,
mąka.
-
Krok pierwszy
Obieramy i myjemy warzywa. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą, odrobiną oliwy, solą, pieprzem. Gotujemy.
-
Krok drugi
Kiedy warzywa będą prawie gotowe, dodajemy rybę i gotujemy kolejne 20 minut.
-
Krok trzeci
Po tym czasie wyjmujemy rybę i warzywa na talerz. Z garnka odlewamy około szklankę wywaru, która przyda nam się do przygotowania sosu.
-
Krok czwarty
Do wywaru, który pozostał w garnku dodajemy ryż i gotujemy przez 15 minut.
-
Krok piąty
W czasie, kiedy zupa się gotuje, możemy się zabrać za przygotowanie sosu. Mieszamy mąkę z sokiem z cytryny.
-
Krok szósty
W miseczce ubijamy jajka z mieszanką mączną.
-
Krok siódmy
Podczas ubijania stopniowo dodajemy bulion rybny, który odlaliśmy z garnka.
-
Krok ósmy
Kiedy ryż się ugotuje, dodajemy sos jajeczno-cytrynowy, dodajemy warzywa i rybę.
-
Krok dziewiąty
Zupy nie można zagotować!
Znacie inny przepis na zupę rybną? Podzielcie się nim w komentarzu.