1 kg ryby morskiej,
3 ziemniaki,
4 cebulki,
3 marchewki,
1 korzeń selera,
2 pomidory,
1/2 szklanki oliwy,
1 szklanka ryżu,
sól,
pieprz.

Sos jajeczno-cytrynowy:
1-2 szklanki bulionu warzywnego,
2 jajka,
sok z 1 cytryny,
mąka.

  • Krok pierwszy

    Obieramy i myjemy warzywa. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą, odrobiną oliwy, solą, pieprzem. Gotujemy.

  • Krok drugi

    Kiedy warzywa będą prawie gotowe, dodajemy rybę i gotujemy kolejne 20 minut.

  • Krok trzeci

    Po tym czasie wyjmujemy rybę i warzywa na talerz. Z garnka odlewamy około szklankę wywaru, która przyda nam się do przygotowania sosu.

  • Krok czwarty

    Do wywaru, który pozostał w garnku dodajemy ryż i gotujemy przez 15 minut.

  • Krok piąty

    W czasie, kiedy zupa się gotuje, możemy się zabrać za przygotowanie sosu. Mieszamy mąkę z sokiem z cytryny.

  • Krok szósty

    W miseczce ubijamy jajka z mieszanką mączną.

  • Krok siódmy

    Podczas ubijania stopniowo dodajemy bulion rybny, który odlaliśmy z garnka.

  • Krok ósmy

    Kiedy ryż się ugotuje, dodajemy sos jajeczno-cytrynowy, dodajemy warzywa i rybę.

  • Krok dziewiąty

    Zupy nie można zagotować!

  • Znacie inny przepis na zupę rybną? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak działa USB?
Następny artykułSaxe Coburg – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here