Soczewicę wypłucz zimną wodą. Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Soczewicę i warzywa zalej zimną wodą. Policz liście laurowe i ziarna ziela angielskiego i dodaj je do zupy – gdy zupa będzie już się nadawać do zmiksowania, łatwiej będzie Ci wydobyć przyprawy, które nie powinny zostać rozdrobnione. Gotuj zupę na wolnym ogniu ok. 40 minut do godziny. Tuż po zagotowaniu na zupie pojawi się biała piana – to białko uwolnione przez soczewicę. Możesz ją zebrać, jednak nie zmienia ona w żaden sposób smaku czy konsystencji potrawy, dlatego wystarczy wmieszać ją z powrotem podczas gotowania. Gdy soczewica zmięknie, wyjmij przyprawy. Dodaj pomidory i zmiksuj całość. Dopraw curry i papryką, wrzuć rozgnieciony czosnek i dosól do smaku. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Możesz podawać zupę zabieloną lub bez śmietany – z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
1 szklanka czerwonej soczewicy
ziele angielskie (2-3 szt.)
2-3 listki laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
puszka pomidorów
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka curry
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól
Lubicie soczewicę? Znacie jakieś inne fajne przepisy na zupy z soczewicy? Podzielcie się pomysłami!