Do przygotowania takich chipsów konieczne jest kilka do kilkunastu ziemniaków, w zależności od tego ile osób będzie się nimi zajadało, olej oraz przyprawy wedle uznania. Obowiązkowa jest w zasadzie tylko sól.

Ziemniaki należy dokładnie wymyć i cieniutko obrać choć wiele przepisów podaje, aby ziemniaków nie obierać, ale bardzo dokładnie wyszorować. Następnie należy je bardzo cieniutko pokroić na plasterki. Można zetrzeć je na tarce do ogórków lub na szatkownicy do kapusty. Cel uświęca środki, grunt, aby uzyskać plasterki niemal tak cienkie jak bibułka. W tym czasie na średnim ogniu należy podgrzać w garnku olej. Powinno być go sporo, przynajmniej na głębokość około 4 centymetrów. Kiedy tłuszcz będzie już mocno rozgrzany, należy ziemniaki podzielić na porcje i każdą z osobna wkładać do gorącego oleju. Lekko je mieszając i pilnując, aby się nie spaliły. Należy smażyć je tak długo, aż ładnie się zarumienią, wyjmować je dużą łyżką cedzakową, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odciągnął pozostały tłuszcz.

Uwaga!

Inny ze sposobów na domowe chipsy podaje, aby ziemniaki drobno pokroić w plasterki, obrane lub nie, nie ma to większego znaczenia. Następnie posypać je przyprawami, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, ostrą papryką czy przyprawą do kuchni włoskiej (w zasadzie pasują wszystkie przyprawy, które najbardziej lubimy) i układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (opcja grill lub opiekanie) i opiekamy tak długo, aż zupełnie wyschną, staną się niemal przezroczyste i bardzo chrupiące.

Znacie inny przepis na domowe chipsy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak usunąć wirusa z komputera?
Następny artykułKartacze – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here