Do wykonania kartaczy z mięsem
13 dużych ziemniaków,
30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 duże jajko,
1 czerstwa bułka,
duża cebula,
sól i pieprz do smaku.
Uwaga!
Przed rozpoczęciem gotowania kartacze należy dokładnie sprawdzić. W razie wątpliwości, każdego wygładzić i pozaklejać zmoczonymi wodą rękami. Następnie w dużym garnku należy zagotować sporą ilość osolonej wody, ostrożnie wkładać do niej kartacze, kiedy tylko zawrze i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować je około 40-45 minut.
Mięso należy przygotować jak w przepisie na kotlety mielone, tzn. należy wbić do niego jajko, drobno posiekaną cebulkę, namoczoną w mleku lub wodzie bułkę, przyprawić solą i dużą ilością pieprzu i wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
10 ziemniaków należy obrać, wymyć i na surowo zetrzeć na średniej grubości tarce. Następnie należy odcisnąć je bardzo dokładnie z nadmiaru wody, zlewając ją do jednego naczynia. Pozostałe 3 ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie należy bardzo dokładnie je utłuc tworząc puré e i odstawić do ostudzenia. Kiedy będą już chłodne należy połączyć je z ziemniaczaną surową masą i bardzo dokładnie wymieszać.
Z odstawionego z odsączania ziemniaków soku należy zlać wodę pozostawiając zebrany na dnie biały, lekko płynny osad. Połowę z niego odlać, a do drugiej polowy wlać odrobinę wrzątku, dokładnie wymieszać i również połączyć z masą ziemniaczaną. Następnie należy przystąpić do zlepiania kartaczy. W tym celu należy moczyć w zimnej wodzie ręce, aby masa się do nich nie kleiła, nabierać porcje ziemniaczanego ciasta, formować z niego placuszki, na ich środku układać porcje mięsa i dokładnie zlepiać. Mięsa nie może być zbyt dużo, ponieważ podczas gotowania, kiedy kartacze będą obijały się o siebie w garnku mogą popękać i całe mięso wypłynie do garnka.
Znacie inny przepis na kartacze? Podzielcie się nim w komentarzu.