Do wykonania kartaczy z mięsem

13 dużych ziemniaków,
30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 duże jajko,
1 czerstwa bułka,
duża cebula,
sól i pieprz do smaku.

Uwaga!

Przed rozpoczęciem gotowania kartacze należy dokładnie sprawdzić. W razie wątpliwości, każdego wygładzić i pozaklejać zmoczonymi wodą rękami. Następnie w dużym garnku należy zagotować sporą ilość osolonej wody, ostrożnie wkładać do niej kartacze, kiedy tylko zawrze i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować je około 40-45 minut.

Mięso należy przygotować jak w przepisie na kotlety mielone, tzn. należy wbić do niego jajko, drobno posiekaną cebulkę, namoczoną w mleku lub wodzie bułkę, przyprawić solą i dużą ilością pieprzu i wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.

10 ziemniaków należy obrać, wymyć i na surowo zetrzeć na średniej grubości tarce. Następnie należy odcisnąć je bardzo dokładnie z nadmiaru wody, zlewając ją do jednego naczynia. Pozostałe 3 ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie należy bardzo dokładnie je utłuc tworząc puré e i odstawić do ostudzenia. Kiedy będą już chłodne należy połączyć je z ziemniaczaną surową masą i bardzo dokładnie wymieszać.

Z odstawionego z odsączania ziemniaków soku należy zlać wodę pozostawiając zebrany na dnie biały, lekko płynny osad. Połowę z niego odlać, a do drugiej polowy wlać odrobinę wrzątku, dokładnie wymieszać i również połączyć z masą ziemniaczaną. Następnie należy przystąpić do zlepiania kartaczy. W tym celu należy moczyć w zimnej wodzie ręce, aby masa się do nich nie kleiła, nabierać porcje ziemniaczanego ciasta, formować z niego placuszki, na ich środku układać porcje mięsa i dokładnie zlepiać. Mięsa nie może być zbyt dużo, ponieważ podczas gotowania, kiedy kartacze będą obijały się o siebie w garnku mogą popękać i całe mięso wypłynie do garnka.

Znacie inny przepis na kartacze? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDomowe chipsy – przepis
Następny artykułKnedliczki – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here