Do przygotowania czeskich knedli
30 dag mąki krupczatki,
3 czerstwe bułki,
50 g masła,
1 duże jajko,
1 szkl. zimnego mleka,
10 g drożdży,
sól i pieprz do smaku.
Uwaga!
Knedle najlepiej smakują z zasmażaną młodą kapustą ze skwarkami, z różnego rodzaju sosami pieczeniowymi czy też mięsnymi oraz jako dodatek do gulaszu czy mięs podawanych z sosami.
Bułki do wykonania knedli najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej. Następnie pokroić je w kostkę i lekko zapiec na maśle na złoto-brązowy kolor. Do dużej miski należy przesiać przez sitko mąkę, wlać do niej mleko, wsypać rozkruszone drożdże, rozbite i rozmieszane jajko. Drewnianą łyżką należy wyrabiać ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję i nie będzie się kleiło do łyżki. Przed wyrabianiem ciasto należy jeszcze posolić i popieprzyć.
Do tak przygotowanego ciasta należy dorzucić zarumienione i przestygnięte kawałki bułki, całość bardzo dokładnie wyrobić, na wcześniej przygotowaną i posypaną mąką stolnicę wyłożyć całe ciasto z miski, wyrabiając uformować niezbyt gruby wałek. Następnie należy zagotować w dużym garnku wodę, lekko ją osolić i kiedy zawrze włożyć do niej wałek ciasta, tzw. knedel. Ciasto należy gotować w sumie około pół godziny. Najlepiej przez kwadrans gotować z jednej strony, a po kolejnych 15 minutach odwrócić na drugą stronę. Wtedy będziemy mieć pewność, że będzie dobrze ugotowany w środku.
Po ugotowaniu, kiedy knedel jest gotowy, należy wyjąć go z garnka, odsączyć z nadmiaru wody, kroić na plastry i od razu podawać.
Znacie inny przepis na knedliczki? Podzielcie się nim w komentarzu.