Do przygotowania czeskich knedli

30 dag mąki krupczatki,
3 czerstwe bułki,
50 g masła,
1 duże jajko,
1 szkl. zimnego mleka,
10 g drożdży,
sól i pieprz do smaku.

Uwaga!

Knedle najlepiej smakują z zasmażaną młodą kapustą ze skwarkami, z różnego rodzaju sosami pieczeniowymi czy też mięsnymi oraz jako dodatek do gulaszu czy mięs podawanych z sosami.

Bułki do wykonania knedli najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej. Następnie pokroić je w kostkę i lekko zapiec na maśle na złoto-brązowy kolor. Do dużej miski należy przesiać przez sitko mąkę, wlać do niej mleko, wsypać rozkruszone drożdże, rozbite i rozmieszane jajko. Drewnianą łyżką należy wyrabiać ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję i nie będzie się kleiło do łyżki. Przed wyrabianiem ciasto należy jeszcze posolić i popieprzyć.

Do tak przygotowanego ciasta należy dorzucić zarumienione i przestygnięte kawałki bułki, całość bardzo dokładnie wyrobić, na wcześniej przygotowaną i posypaną mąką stolnicę wyłożyć całe ciasto z miski, wyrabiając uformować niezbyt gruby wałek. Następnie należy zagotować w dużym garnku wodę, lekko ją osolić i kiedy zawrze włożyć do niej wałek ciasta, tzw. knedel. Ciasto należy gotować w sumie około pół godziny. Najlepiej przez kwadrans gotować z jednej strony, a po kolejnych 15 minutach odwrócić na drugą stronę. Wtedy będziemy mieć pewność, że będzie dobrze ugotowany w środku.

Po ugotowaniu, kiedy knedel jest gotowy, należy wyjąć go z garnka, odsączyć z nadmiaru wody, kroić na plastry i od razu podawać.

Znacie inny przepis na knedliczki? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKartacze – przepis
Następny artykułKotlety sojowe – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here