Do najpopularniejszych potraw, dań i składników zawierających soję i stworzonych na jej bazie należy mleko sojowe, flaki sojowe, gulasze, majonezy, sosy, parówki, tofu (ser sojowy), pasztety, napoje, a nawet batoniki. Jednak kotlety sojowe nadal pozostają sztandarowym daniem opartym o soję.
Do przygotowania dania z kotletów sojowych
opakowanie kupionych kotletów sojowych,
1 jajko, bułka tarta,
1 kostka rosołowa drobiowa,
pół wołowej kostki rosołowej,
przyprawy do smaku (sól, pieprz, zioła prowansalskie),
tłuszcz do smażenia.
W niedużym garnku należy rozkruszyć kostki rosołowe, przyprawy, wrzucić wyjęte z opakowania kotlety i zagotować wodę. Kotlety zalać wrzątkiem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak moczące się kotlety należy gotować przez około 5 minut, w zależności od czasu gotowania podanego na opakowaniu.
Następnie należy przygotować panierkę. W osobnej misce rozbijamy jajko, dodajemy do niego szczyptę soli i pieprzu. Na płytki talerz wysypujemy bułkę tartą. Kotlety po wyjęciu z garnka należy najpierw dokładnie odsączyć z nadmiaru bulionu, najlepiej zrobić to na sitku. Następnie moczymy je najpierw w jajku, lekko odsączamy i wkładamy kotlety do bułki tartej. Dokładnie obtaczamy w niej ze wszystkich stron i odkładamy na czysty, suchy talerz.
W tym czasie na patelni należy rozpuścić tłuszcz. Kiedy będzie już gorący, wkładamy na niego kotlety i smażymy z obu stron przez kilka minut na złoto-brązowy kolor. Kotlety sojowe należy jeść od razu po przyrządzeniu, ich odsmażanie sprawia, że tracą swoje cenne składniki, a co więcej, stają się niesmaczne.
Świeżo smażone kotlety sojowe najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią lub inną świeżą sałatką.
Znacie inny przepis na kotlety sojowe? Podzielcie się nim w komentarzu.