Najważniejsze jest uzyskanie moszczu – wyciśniętego soku z owoców, zawartość cukru, z którego w czasie fermentacji powstaje alkohol oraz kwasy wpływające na smak wina.
Przepisów na domowe wino z winogron jest właściwie tyle, ilu jego wytwórców. Przedstawiony poniżej sposób jest przykładowym opisem przygotowania wina, liczne wskazówki i uzupełnienia można znaleźć również w fachowej literaturze.
Na dwa, trzy dni przed uzyskaniem moszczu z winogron należy przygotować „matkę drożdżową” (nastawione 2-3 dni wcześniej drożdże winiarskie – zgodnie z przepisem na opakowaniu) z odpowiednich drożdży winiarskich według sposobu podanego na opakowaniu. Po tym czasie 10 kg winogron obrać z szypułek, opłukać, umieścić w misce, rozdrobnić (na przykład tłuczkiem do ziemniaków) i przelać do garnków ze stali nierdzewnej do 3/4 ich wysokości. Wymieszać z „matką drożdżową”, przykryć, odstawić do fermentacji w pomieszczeniu o temperaturze 20-22 stopni C.
Po 10 dniach przecedzić masę przez gęste sito, a następnie przez gazę, by oddzielić sok od zmiażdżonych owoców. Otrzymany sok przelać do szklanego naczynia zwanego gąsiorem, a następnie dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 litrach przegotowanej wody. Zamknąć gąsior rurką fermentacyjną i odstawić na tydzień do fermentacji, po czym dolać 2 litry wody z rozpuszczonymi 2 kg cukru, zamknąć ponownie rurką fermentacyjną i odstawić na ok. 6 tygodni, by wino dokończyło fermentację. Po tym okresie zastosować specjalne środki do klarowania wina i rozlać alkohol do butelek albo przelać wino do innego naczynia za pomocą rurki tak, by osad pozostał na dnie gąsiora. Odlać osad. Wlać wino z powrotem do gąsiora, wylot zatkać rurką i wino odstawić na na kolejne 6 tygodni. Czynność powtarzać przez kilka miesięcy aż do uzyskania klarownego wina. Następnie rozlać je do butelek i odstawić do piwnicy. Im dłużej wino stoi w piwnicy, tym nabiera mocniejszego i bardziej wyrazistego smaku.
Fot. sxc.hu
Powyższy przepis odnosi się do wykonania wina z krajowych winogron, które – w odróżnieniu od owoców rosnących w bardziej słonecznych i cieplejszych krajach niż Polska – są mniej słodkie i wymagają dodania większej ilości cukru.
Podstawowe kroki przy wyrobie domowego wina:
-
Krok pierwszy
Należy przygotować owocowy moszcz – owoce przeznaczone na wino powinny być przebrane, bez gałązek i szypułek, przepłukane wodą i wtedy można wyciskać z nich sok za pomocą specjalnych prasek, sokowirówek lub zwykłej maszynki do mięsa.
-
Krok drugi
Następnie przygotować moszcz do fermentacji.
-
Krok trzeci
Należy odczekać okres fermentacji moszczu.
-
Krok czwarty
Zlać młode wino.
-
Krok piąty
Poczekać, aż wino dojrzeje.
-
Krok szósty
Dokonać filtracji wina.
-
Krok siódmy
Sklarować wino.
-
Krok ósmy
Doprawić wino.
-
Krok dziewiąty
Rozlać wino do butelek.
-
Krok dziesiąty
Utrwalić wino.
Znacie inny przepis na domowe wino? Podzielcie się nim w komentarzu.