Ciasta i desery Tort makowy - przepis

Tort makowy – przepis

-

Do wykonania tortu makowego będziemy potrzebowali:

5 jajek,
15 dag orzechów włoskich (zmielonych),
15 dag masła,
15 dag cukru pudru,
15 dag maku,
dżem brzoskwiniowy,
8 dag gorzkiej czekolady,
skórka z połowy cytryny

Pierwszym co warto zrobić przygotowując się do pieczenia ciasta, jest natłuszczenie tortownicy i przygotowanie jej do wypieku. Kiedy jest już wysmarowana masłem, możemy zająć się samym ciastem.

Do pojemnika wkładamy masło i wsypujemy 1/3 cukru, mieszamy. Następie dodajemy żółtka – ponownie mieszamy. Do masy dodajemy zmielone włoskie orzechy, zmielony mak oraz skórkę cytrynową.

Z pozostałego cukru i białek ubijamy pianę (na sztywno) i powoli dodajemy ją do przygotowanej mieszaniny. Najważniejsze, aby dodając mieszać delikatnie, aby nasza masa była puszysta.

Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Ciasto powinno się piec około godziny w temperaturze 200 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z formy i czekamy aż wystygnie. Zimnie kroimy na 3-4 wartstwy (my zwykle roimy na dwie). Najłatwiej można to zrobić za pomocą cienkiej nitki lub ostrego, płaskiego i długiego noża. Warstwy przekładamy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy na siebie. Tort dekorujemy stopioną czekoladą. Et Violá! Nasz deser gotowy – Smacznego!

Znacie inny przepis na tort makowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

Irena Grummich

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Couchsurfing – wady i zalety, opinie

Niepodważalną zaletą couchsurfingu jest możliwość poznania każdego kraju od podszewki. "Surfowanie na kanapach" mieszkańców odwiedzanego regionu świata zapewnia codziennie nowe przeżycia. Mamy możliwość poznania ludzi mających niekiedy całkowicie odmienny sposób życia, inną wizję świata, marzenia, pomysły. Zagwarantowany mamy inny standard noclegu - czasem w łóżku, czasem na dachu domu na materacu itp. W ciągu tego samego tygodnia zdarzyło mi się nocować na wyspie Reunion u hodowcy żółwi morskich, u informatyka firmy telekomunikacyjnej oraz u jedynego mieszkającego na tej miniwyspie Polaka będącego księgowym.

Kuchnia molekularna – co to jest?

Makaron w piance, groszek o smaku czekolady czy kawior w aerozolu to nie potrawy rodem z kuchni Pana Kleksa, a dania powstałe w wyniku pojawienia się nowej metody gotowania i przyrządzania posiłków, zwanej kuchnią molekularną.

Zobacz też

Jak nauczyć się angielskiego z piosenek?

Jak szybko nauczyć się języka angielskiego, równocześnie się nie wysilając? Zacznij od swoich ulubionych anglojęzycznych piosenek!

Co przedsiębiorca powinien wiedzieć o podatkach?

Nikt nie lubi podatków, jednak każdy przedsiębiorca powinien stale poszerzać wiedzę na ich temat. Opanowanie szczegółowych przepisów pozwoli Ci...

Idealne kremy pod makijaż letni – sprawdź, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze!

Czy wiesz, czym powinnaś się kierować, poszukując kremu pod makijaż na lato? Jakie wymagania powinien spełnić i o czym...

Może Cię zainteresuje: