Do wykonania tortu makowego będziemy potrzebowali:
5 jajek,
15 dag orzechów włoskich (zmielonych),
15 dag masła,
15 dag cukru pudru,
15 dag maku,
dżem brzoskwiniowy,
8 dag gorzkiej czekolady,
skórka z połowy cytryny
Pierwszym co warto zrobić przygotowując się do pieczenia ciasta, jest natłuszczenie tortownicy i przygotowanie jej do wypieku. Kiedy jest już wysmarowana masłem, możemy zająć się samym ciastem.
Do pojemnika wkładamy masło i wsypujemy 1/3 cukru, mieszamy. Następie dodajemy żółtka – ponownie mieszamy. Do masy dodajemy zmielone włoskie orzechy, zmielony mak oraz skórkę cytrynową.
Z pozostałego cukru i białek ubijamy pianę (na sztywno) i powoli dodajemy ją do przygotowanej mieszaniny. Najważniejsze, aby dodając mieszać delikatnie, aby nasza masa była puszysta.
Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Ciasto powinno się piec około godziny w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z formy i czekamy aż wystygnie. Zimnie kroimy na 3-4 wartstwy (my zwykle roimy na dwie). Najłatwiej można to zrobić za pomocą cienkiej nitki lub ostrego, płaskiego i długiego noża. Warstwy przekładamy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy na siebie. Tort dekorujemy stopioną czekoladą. Et Violá! Nasz deser gotowy – Smacznego!
Znacie inny przepis na tort makowy? Podzielcie się nim w komentarzu.