Aromat unoszący się znad gorącego piwa przyprawionego cynamonem i goździkami działa uspokajająco na rozedrgane zmysły i pomaga w wyciszeniu rozbieganych myśli.

Do przyrządzenia jednej porcji grzanego piwa

1 szkl. jasnego piwa,
1 żółtko,
1 łyżka cukru,
kilka goździków,
szczypta cynamonu.

Uwaga!

W podobny sposób przyrządza się staropolską zupę piwną, wzbogacając ją o miąższ razowego lub pszennego chleba oraz pokrojony w kostki twaróg.

Piwo wlać do garnuszka i zagotować z przyprawami. Żółtko utrzeć z cukrem i zalać gorącym piwem cały czas mieszając. Całość przelać do garnuszka, mocno podgrzać na maleńkim ogniu uważając, by się nie zagotowało. Przelać do grubego kubka, dłużej trzymającego ciepło napoju.

W czasie podgrzewania grzańca należy uważać, by nie doszło do wrzenia, gdyż dodane żółtka mogą się ściąć. Zamiast jednolitego napoju wyjdzie wtedy gorące, słodkie piwo z jajeczną kaszką.

Obok cynamonu i goździków do piwnego grzańca możemy dodać szczyptę startej gałki muszkatołowej, a zamiast cukru – miód. Smak gorącego piwa zaostrzy kilka cieniutkich plasterków świeżego imbiru, a aromatu doda rozkruszone ziarno kardamonu czy laska wanilii.

Ciekawe, iż wszystkie dodawane do grzańca przyprawy łączą podobne właściwości lecznicze: uśmierzanie bólu głowy i bólu żołądka, wspomaganie trawienia, odkażanie. Ulatniające się olejki eteryczne, dzięki którym nad kubkiem z gorącym grzańcem unosi się niesamowity aromat, używane są w aromaterapii od wieków w celu poprawy ogólnej kondycji naszego organizmu i przywrócenia psychicznej równowagi.

Znacie inny przepis na grzane piwo? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKorniszony – przepis
Następny artykułFrytki – przepisy

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here