W starszych książkach kucharskich wyraźnie odróżnia przetwory z ogórków, wskazując na różnicę w stężeniu octu (większe w korniszonach) i potrzebę pasteryzacji ogórków konserwowych.
Ogórki umyć i osączyć. Sól i cukier rozpuścić w odrobinie wody. Do litrowego garnka wlać wodę, ocet i wodę z rozpuszczonym cukrem i solą. Do słoików włożyć po ząbku czosnku, gałązce kopru, 1-2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, po kilka ziarenek gorczycy. Ogórki ułożyć ściśle w słoikach, zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować około 10 min. jeśli skończy się porcja zalewy, zrobić następną z takich samych składników w identycznych proporcjach.
Wykonanie korniszonów trzeba rozłożyć na kilka dni, będziemy mieć wtedy pewność, że ogórki zostaną dobrze zakonserwowane:
ok. 3 kg ogórków (na 5 słoików 0,9-1 l),
2 łyżki cukru,
1 czubata łyżka soli,
1/2 szklanki octu,
3,5 szklanki zimnej wody.
Uwaga!
Przepisy na korniszony i konserwowe ogórki modyfikujemy tak, by odpowiadały naszym smakowym upodobaniom.
-
Krok pierwszy
Malutkie ogórki umyć, osączyć, ułożyć w naczyniu i zalać solanką: na 1 l zimnej wody dodać 1 czubatą łyżkę soli. Ogórki obciążyć, by były przyciśnięte i odstawić na 24 godziny.
-
Krok drugi
Zlać z ogórków solankę. Przygotować octową zalewę: na 1 szklankę 6% octu dodać 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, wymieszać, zagotować i gorącą zalać korniszony. Znowu odstawić na 24 godziny, obciążone np. talerzykiem, by nie wypłynęły.
-
Krok trzeci
Po 24 godzinach zlać z ogórków do garnka octową zalewę. Następnie tak jak w kroku II przyrządzić nową zalewę i wymieszać ją z tą, w której moczyły się korniszony. Zagotować, zalać tym ponownie ogórki i znowu odstawić na kolejne 24 godziny.
-
Krok czwarty
Po 24 godzinach przełożyć ogórki do słoików. Zagotować ostatnią zalewę w proporcjach: na 2 szklanki octu 6% dodać litr zimnej, przegotowanej wody, łyżkę cukru, ewentualnie 1 łyżkę soli. Razem z zalewą zagotować również: ziarnka pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, liście laurowe, baldachim kopru. Można dołożyć malutkie cebulki lub troszkę curry w proszku. Gorącym płynem zalać ogórki, szczelnie zamknąć słoiki.
Znacie inny przepis na korniszony? Podzielcie się nim w komentarzu.