Jednym z najbardziej znanych rodzajów napojów należących do wigilijnego menu dwunastu potraw jest kompot z suszonych owoców, w tym z suszonych śliwek. Polecany jako dobry środek na trawienie w trakcie wigilijnej obfitej kolacji jest nie tylko tradycyjnym wigilijnym daniem, ale także napojem z wieloma właściwościami leczniczymi. Suszone owoce, a szczególnie śliwki, zawierają duże ilości pektyn pozwalających na szybsze spalanie tłuszczu, zaś zawarty w suszonych śliwkach błonnik hamuje wchłanianie do organizmu cholesterolu.
Do przyrządzenia kompotu z suszonych owoców (lub tylko suszonych śliwek)
500 g suszonych śliwek, jabłek i gruszek,
1 laska cynamonu,
starta skórka z jednej cytryny.
Uwaga!
Innym wariantem podania owoców w kompocie jest zalanie pokrojonych i ułożonych w salaterkach owoców gorącym syropem. Nie są one gotowane, a jedynie schładzane przez pół godziny przed podaniem. Owoce miękną pod wpływem temperatury syropu, wypuszczają sok i zachowują swoje wartości odżywcze. Tak podane owoce można potraktować jako deser i zastąpić nim kawałek równie słodkiego, ale przede wszystkim kalorycznego, ciastka z kremem.
Owoce opłukać, włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, dodać cynamon, skórkę z cytryny i gotować przez 30 minut. Po ugotowaniu schłodzić. W razie potrzeby dosłodzić.
Do wykonania kompotu ze świeżych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, porzeczek, winogron, malin, rabarbaru itp.) należy najpierw umyć owoce, potem pokroić je w kawałki, zalać w garnku wodą i zagotować z odpowiednimi przyprawami (goździkami, laską cynamonu czy wanilii). Zdjąć z ognia po 5-8 minutach od zagotowania, ostudzić, wywar rozlać do szklanek, dorzucić kawałki owoców. Doprawić cukrem lub sokiem z cytryny. Smaczne są kompoty sporządzone z mieszanki owoców: jabłek, gruszek i plasterków pigwy; z porzeczek, winogron i jabłek; z porzeczek, poziomek i malin.
Jeśli chcemy cieszyć się zimą smakiem letnich owoców, możemy przygotować kompot w słoikach. Potrzebujemy wtedy jedynie umytych słoików z dobrymi zakrętkami i dużej ilości cukru.
Do słoików wkładamy owoce, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Zalewamy słoiki wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Wyjmujemy z garnka, wycieramy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wynosimy w chłodne miejsce.
Znacie inny kompot z suszonych śliwek? Podzielcie się nim w komentarzu.