Boże Narodzenie Kompot z suszonych śliwek - przepis

Kompot z suszonych śliwek – przepis

-

Jednym z najbardziej znanych rodzajów napojów należących do wigilijnego menu dwunastu potraw jest kompot z suszonych owoców, w tym z suszonych śliwek. Polecany jako dobry środek na trawienie w trakcie wigilijnej obfitej kolacji jest nie tylko tradycyjnym wigilijnym daniem, ale także napojem z wieloma właściwościami leczniczymi. Suszone owoce, a szczególnie śliwki, zawierają duże ilości pektyn pozwalających na szybsze spalanie tłuszczu, zaś zawarty w suszonych śliwkach błonnik hamuje wchłanianie do organizmu cholesterolu.

Do przyrządzenia kompotu z suszonych owoców (lub tylko suszonych śliwek)

500 g suszonych śliwek, jabłek i gruszek,
1 laska cynamonu,
starta skórka z jednej cytryny.

Uwaga!

Innym wariantem podania owoców w kompocie jest zalanie pokrojonych i ułożonych w salaterkach owoców gorącym syropem. Nie są one gotowane, a jedynie schładzane przez pół godziny przed podaniem. Owoce miękną pod wpływem temperatury syropu, wypuszczają sok i zachowują swoje wartości odżywcze. Tak podane owoce można potraktować jako deser i zastąpić nim kawałek równie słodkiego, ale przede wszystkim kalorycznego, ciastka z kremem.

Owoce opłukać, włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, dodać cynamon, skórkę z cytryny i gotować przez 30 minut. Po ugotowaniu schłodzić. W razie potrzeby dosłodzić.

Do wykonania kompotu ze świeżych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, porzeczek, winogron, malin, rabarbaru itp.) należy najpierw umyć owoce, potem pokroić je w kawałki, zalać w garnku wodą i zagotować z odpowiednimi przyprawami (goździkami, laską cynamonu czy wanilii). Zdjąć z ognia po 5-8 minutach od zagotowania, ostudzić, wywar rozlać do szklanek, dorzucić kawałki owoców. Doprawić cukrem lub sokiem z cytryny. Smaczne są kompoty sporządzone z mieszanki owoców: jabłek, gruszek i plasterków pigwy; z porzeczek, winogron i jabłek; z porzeczek, poziomek i malin.

Jeśli chcemy cieszyć się zimą smakiem letnich owoców, możemy przygotować kompot w słoikach. Potrzebujemy wtedy jedynie umytych słoików z dobrymi zakrętkami i dużej ilości cukru.

Do słoików wkładamy owoce, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Zalewamy słoiki wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Wyjmujemy z garnka, wycieramy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wynosimy w chłodne miejsce.

Znacie inny kompot z suszonych śliwek? Podzielcie się nim w komentarzu.

Poprzedni artykułChleb orkiszowy – przepis
Następny artykułKorniszony – przepis
Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Tort makowy – przepis

Kuchnia węgierska ma wiele obliczy. Kojarzymy ją zazwyczaj z ostrymi sosami i gulaszami. Warto jednak zwrócić uwagę na jej słodsze oblicze, przepyszny tort makowy z Hajdúság.

Jak zorganizować sobie czas przy dziecku?

Każda kobieta, która spodziewa się dziecka pragnie być mamą idealną – silną, wytrwałą, radzącą sobie z wychowaniem dziecka, dbaniem o dom i męża, a zarazem mamą pełną miłości, czułości i spokoju.

Zobacz też

Final Fantasy X – Jak pokonać Penance bez używania Yojimbo?

Penance to najsilniejszy przeciwnik w świecie Final Fantasy X. Znajduje się w lokacji Calm Lands, a dokładniej w północnej części lokacji, gdzie obok przepaści znajduje się zejście w dół.

Zegarek z fazami księżyca – komu się przydaje?

Obserwowanie faz księżyca to nie tylko domena wróżek czy miłośników astronomii. Nowoczesna technologia pozwala na obserwacje cyklu księżycowego bez...

Botwinka – jak zrobić tę przepyszną wiosenną zupę?

Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny....

Może Cię zainteresuje: